Сътресения в САЩ: Битката между републиканци и демократи се разгаря

Свят

Републиканецът Кевин Маккарти беше свален във вторник като председател на Камарата на представителите на САЩ от дисиденти в собствената му партия, слагайки край на бурните си девет месеца на поста и изпращайки разногласния Конгрес в по-нататъшен хаос, пише американското издание „Блумбърг“.

58-годишният калифорнийски политик-ветеран, който направляваше през коварни политически течения, за да предотврати фалит на американския дълг по-рано тази година и затваряне на правителството на 1 октомври, сега става първият председател на Камарата на представителите на САЩ, отстранен от поста си.

Последният път, когато Камарата дори гласува за отстраняването на председателя си, беше през 1910 г. В този случай тогавашният председател Джоузеф Кенън оцеля при теста.

Свалянето на Кевин Маккарти от поста председател на Камарата на представителите на САЩ хвърли Конгреса във вътрешна борба за власт, на фона на ключови крайни срокове за избягване на затваряне на правителството и одобряване на помощ за Украйна – всичко това, докато страната се насочва към президентски избори.

Маккарти загуби лидерския си пост, след като хардлайнери в собствената му партия се разбунтуваха заради компромиса му с демократите, за да предотврати спирането на правителството миналия уикенд. Той каза, че няма да се кандидатира отново за председател и не е мислил да подаде оставка от Конгреса. Това обаче показва дълбоките разногласия между републиканци и демократи, които ще продължават да предизвикват все по-големи сътресения във Вашингтон. И няма да е чудно, ако помощта за Украйна пресъхне изведнъж на фона на тези битки в Конгреса на САЩ.

Конгресменът Патрик Макхенри пое длъжността действащ председател след гласуването с 216-210 срещу Маккарти, докато Камарата очаква избори за постоянен заместник. Камарата излезе в почивка за една седмица и се очаква да проведе избори за председател на 11 октомври.

Борбата за разходите разкри дълбоките различия между републиканците, които са лоялни на бившия президент Доналд Тръмп, и по-умерените членове – битка, която измъчваше Маккарти, както и неговия републикански предшественик на поста Пол Райън.

Последните сътресения подхраниха опасенията относно задълбочаващата се дисфункция във Вашингтон сред инвеститорите и политическите лидери по света. Moody’s Investors Service Inc., единственият останал голям кредитен рейтинг, дал най-висок рейтинг на САЩ, предупреди в края на септември, че доверието в САЩ се колебае поради опасения относно „управлението“.

Goldman Sachs Group Inc. заяви в анализ за клиенти, че изгонването повишава риска от спиране на работата на правителството следващия месец. Наследникът на Маккарти вероятно ще бъде под „още по-голям натиск“ да избегне временен финансов пакет или допълнително финансиране за Украйна, каза Goldman.

„Тук се опитваме да оправим бюджета. Имаме Украйна, имаме гранични проблеми. Но май няма да можем да разрешим нищо.

Сътресенията във вторник са само най-новите политически катаклизми за републиканците. Настоящият водещ кандидат за президент на партията, Доналд Тръмп, е в съдебна зала в Ню Йорк по дело за гражданска измама. Миналата седмица дебатът между съперниците му за номинацията на моменти граничеше с хаос.

Маккарти едва успя да спечели поста на председател през януари, издържайки исторически 15 кръга на гласуване, преди да вземе чукчето – и само при условие, че на всеки член ще бъде позволено да предложи предложение за отстраняването му от поста му по всяко време. Конгресменът Мат Гетц от Флорида последователно държеше тази заплаха над главата на Маккарти през целия му кратък мандат и предизвика гласуването във вторник.

Тръмп, който накара поддръжниците си в Конгреса да не вдигнат горната граница на дълга на САЩ, призова в публикация в социалните медии във вторник републиканците не се карат помежду си, а да атакуват правителството на демократите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *