Димитър Манолов: Протестиращите няма да се откажат!

България отблизо

Днес протестиращите енергетици се събират да решат какво правят, но моята прогноза е, че няма да се откажат, коментира лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов по NOVA. От снощи започнах да наричам споразумението полуспоразумение. Трудно ми е да кажа какво ще стане нататък, добави той.

В първата част на текста за споразумението става дума за ТЕЦ „Марица 2“, а втората засяга частните предприятия, които ще работят, докато могат да издържат, обясни Манолов. Само че никой не казва как ще се развива пазарната обстановка и какви мерки ще взема правителството, за да я подобрява, а не да я влошава. Защото Кабинетът „Денков“ има всички лостове рязко да влоши пазарната обстановка и тогава ще фалират не само частните предприятия, но и държавните. И с българската енергетика ще бъде свършено, въпреки споразуменията.

И точно от това се опасяват миньори и енергетици. Понеже просто нямат доверие на правителството, което изпрати  в Брюксел плановете за закриване на енергетиката, без да се консултира и без задълбочено обсъждане с хората, които работят в тази сфера и са истинските експерти. Според него ТЕЦ „Бобов дол“ щял да го бъде по-дълго време.

Притесненията били, че нямало гаранции за механизма, по който ще се случат нещата. Предложенията на протестиращите енергетици били да се върнат териториалните планове за справедлив преход, да се преработят и отново да се пратят в Брюксел. Манолов не бил убеден, че протестните действия ще станат национална стачка, но спокойно можели да се превърнат в локална.

Големият проблем бил с недоверието, ничие мнение не било взето предвид.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *