С непрестанни масирани удари Русия поставя Украйна на колене!

Свят

Руската армия е нанесла поредица от удари с армия от дронове-камикадзе в цялата страна, съобщи президентът Володимир Зеленски. Поразено е и електроснабдително съоръжение на левия бряг на Киев, казаха още от канцеларията на президента.

 

Според кмета на Харков Игор Терехов в града са станали няколко експлозии, пише УНИАН.

„Харков е под обстрел – само за 5 минути имаше две серии от експлозии. По предварителна информация е атакувано едно от промишлените предприятия в града“, каза той.

Ръководителят на областната военна администрация Олег Синегубов призова гражданите да останат в укритията. Харковското метро е временно спряно.

Ракети пристигнаха и в Приднепровската ТЕЦ

Според ръководителя на Днепропетровската администрация Валентин Резниченко руснаците са изстреляли две ракети по обекта на енергийната инфраструктура в Днепър. В района има проблеми с водоснабдяването и електричеството.

„Има пожар и сериозни разрушения. Отделни райони на Днепър, Синелниково и Василковка останаха без електричество. Една от помпените станции на Днепроводканал беше изключена. Има недостиг на вода на левия бряг на града. Всички служби ще започнат работа веднага щом отмине опасността от нови атаки“, каза той и призова за икономично потребление на електроенергия в близко бъдеще.

Експлозии и прекъсвания на тока в Житомир след нанесени удари по енергийната инфраструктура. В Житомир няма вода и ток след сутрешната атака на руснаците. Това съобщи кметът на Житомир Сергей Сухомлин.

„Информация за жертвите и щетите ще бъде дадена по-късно. Сега в Житомир няма ток и вода. Болниците са на резервно захранване“, каза той.

Поредица от експлозии в Киев

„Пострадал е обект на критичната инфраструктура“, поясни кметът на столицата Виталий Кличко в Telegram. „Отново експлозии в Киев рано сутринта. Всички служби са на път. Повече подробности ще бъдат съобщени по-късно“, написа той.

В мрежата се съобщава, че най-вероятно ТЕЦ-6 е изведена от строя. Това е най-мощната топлоцентрала в Киев, подчинена е на общинското предприятие „Киевтеплоенерго“. Има съобщения за мащабен пожар и за прекъсвания на тока.

Освен това каналите на Telegram съобщават за експлозии в Запорожие и за вероятна операция на противовъздушната отбрана. Засега информацията не е потвърдена от властите.

Хронология

Между 04:40 и 08:20 часа е обявена въздушна тревога в цялата страна. По това време вече бяха известни атаките в района на Днепропетровск и Николаев.

Руска ракета удари жилищна сграда в южния град Николаев. Това бе един от трите взрива, отекнали в града в ранните часове на днешния ден, съобщи очевидец, цитиран от Ройтерс.

Ракетата е разрушила напълно едно от крилата на сградата, която се намира в централен район на Николаев. На мястото се е образувал огромен кратер. По думите на очевидеца екип на пожарната е извадил от развалините тялото на мъж.

Когато ракетата ударила, обитателите на сградата се били укрили в мазето. Местен жител каза, че загиналият е бил в мазето на рухналото крило на сградата.

След 6 сутринта стана известно, че в Кривой Рог се чуват експлозии. Николаевска област също беше атакувана откъм Херсон. Светлините в града изгаснаха, населени места в региона останаха частично без ток, съобщи УНИАН.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *