С нова папка в ръце Мария Габриел връхлетя в президентството. Закъсняха, но разделиха баницата. Ето какво се случва

България отблизо

Със закъснение започна церемонията по връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 49-тото Народно събрание на най-голямата парламентарно представена партия – ГЕРБ. 

При президента Румен Радев пристигна външният министър в оставка Мария Габриел. Неочаквано тя се появи заедно с Кирил Петков и Николай Денков от двете си страни.

 

 

 

Заедно с тях бяха Деница Сачева, пиарът на ГЕРБ Никола Николов, Рая Назарян и Теменужка Петкова, която носеше синя папка.

„Парламентарната група на партия ГЕРБ взе своето решение да определи г-жа Мария Габриел като кандидат за премиер“, поде Теменужка Петкова пред Радев.

Тя изтъкна доброто име на г-жа Габриел, а след това държавният глава й връчи проучвателния мандат, казвайки й че има 7 дни да представи структура и състав на Министерски съвет.

„Приемам мандата с чувство за отговорност, защото Бъглария има нужда от стабилност, но такава, градена на ясни принципи, равнопоставеност и споделена отговорност. Искам да ви помоля да седнем, за да споделим няколко допълнителни информации с вас“, призова го тя.

Румен Радев веднага откликна и помоли медиите да излязат от кабинета, за да могат да поговорят насаме.

Последните часове бяха наистина инфарктни. В неделя вечерта Мария Габриел даде извънреден брифинг и обяви, че отиваме на предсрочни избори.

Като причина тя изтъкна липсата на желание от ПП да отстъпят част от властта, за да има равнопоставеност между двете коалиционни формации. Габриел обясни и как точно са минали преговорите. Тя и екипът на ГЕРБ, в лицето на Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова разкриха пред журналисти на какви провокации са били подложени и разказаха какво е било поведението на ПП-ДБ спрямо партия ГЕРБ и експертите й.

 

Минути по-късно, малко след 22 часа, групата около Кирил Петков отвърна на нападките и на свой ред даде извънредно изявление.

Те обясниха, че не знаят защо се е получила ситуацията ГЕРБ да се колебаят да подпишат споразумение, като преговорите според тях са вървели чудесно до 18:00 часа в неделя. И веднага казаха, че ще дадат на ГЕРБ 7 министерства, само и само да се провалят правителството.

 

В понеделник сутрин Кирил Петков съобщи, че мистерията остава, но той е готов веднага да продължи преговорите и призна, че е звънял и писал многократно на Борисов да го моли за среща, но отговор не получил.

Часове по-късно пък изтече информация, че двете страни все пак са се споразумели за състав на кабинет под опеката на Габриел.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *