С ръка на сърцето Христов обясни, че не предал, а защитил интересите на България

България отблизо
Не продадох българските интереси. Не само, че не ги продадох, но ги и защитих.

Това заяви с ръка на сърцето в ефира на bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов.

 

В сряда стана ясно, че служебния кабинет е приел решение, с което отменя такова на предишния кабинет и на практика ще получаваме ядреното гориво за АЕЦ ”Козлодуй” пак от Москва. Истината е, че няма друг доставчик в Европа, който да ни продаде ядрено гориво, съвместимо с руските реактори, които работят в АЕЦ „Козлодуй“. Да не говорим, че няма друг консорциум, който да строи ядрени електростанции, които да са толкова ефективни и сигурни. А на всичко отгоре няма друга фирма, освен Росатом“, която да прибира отработеното ядрено гориво и да ги складира в Сибир.

Служебният кабинет мотивира решението си да поднови сътрудничеството с „Росатом“ с това, че предишният кабинет на практика е искал да „наложи  участието на американската „Уестингхаус“ в доставката на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Но нейното ядрено гориво не е изпитано, не е лицензирано, не се употребява никъде по света, а и  изключва възможността българската „Фраматом“ да участва в процеса по разработване и експлоатация на ядрената централа.

Да не говорим, че ако приемем неизпитаното ядрено гориво на Уестингхауз ние ще участваме в зловещ експеримент със собствената си страна и собствения си народ. Защото това ядрено гориво може всеки момент да взриви руските реактори на АЕЦ „Козлодуй“ и цяла България да се възнесе в „по-добрите“ небесни светове.

 

Припомняме, че предишното решение на кабинета на Кирил Петков е свързано с недопускане на доставки и услуги от Руската федерация. Само че дори Петков не се е решил да сключи договор с американската фирма, защото последиците за него и за България биха били ужасяващи.

 

“В предишното правителство на Петков не е имало компетентност по отношение на енергетиката. В последния си ден министър-председателят отиде в АЕЦ “Козлодуй“ и нареди сключването на договор с “Уестингхаус“. В България при предишното правителство беше решено да се търси доставчик, който не е от Русия, но ядреното гориво на “Уестингхаус“ не е лицензирано, а технологията не е доработена. Договор не е сключен, но е направен опит да се ограничат всички други възможни доставчици, освен Уестингхаус”, посочи пред bTV Христов.

 

Той добави, че друг основен конкурент е френска компания, която произвежда сходни на касетите, използвани в АЕЦ „Козлодуй“. Но работата е там, че и тази френска компания взема гориво от Русия, а сега има големи проблеми във връзка със санкциите, които Франция постоянно обявява срещу Руската федерация. Така че и от том не може да вземаме гориво.

И единственият сигурен и проверен доставчик на ядрено гориво за нашата атомна централа си остава Русия.

 

Според министър Христов, отменянето на предишното постановление на Министерския съвет ще позволи включването и на други оферти на компании в търга, включително руската „Росатом“..

 

Христов увери още, че няма опасност от режим на тока през зимата.

 

“Домакинствата, които потребяват до 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще продължат да плащат ток по ниската тарифа. Енергията над тези 800 киловатчаса, ще бъде по пазарната цена, определена от дружествата“, посочи министърът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *