Тагарев се похвали: Вече започнахме да изнасяме оръжие за Украйна, Зеленски е доволен от нас

България отблизо
Нямаше нищо изненадващо в списъка с нуждите на Украйна от въоръжение, което получихме при посещението на Володимир Зеленски у нас.

Това каза военният министър Тодор Тагарев пред „Лице в лице“ на БТВ.

 

„Ние знаем от какво има нужда Украйна. Ние ще преценим нашите възможности и ще посрещнем тези нужда“.

 

По думите му, има амуниции с изтичащ срок на годност, остава примерно една година. „От тях дадохме вече един транш. Те са в годно състояние и могат да бъдат използвани. Готви се и втори транш. След време ние трябва да дадем сериозни суми за тяхното унищожаване.“

 

Тагарев подчерта: „Аз казвам истина, няма да се оголи българската армия.  Важно е ние да не пропуснем тази възможност, защото ще получим средства, които да се инвестират в нашите военни заводи за да преминат постепенно към натовски стандарти.

 

С пари от фонд на ЕС, който се създава в момента. В европарламента днес се обсъжда регламента.  Какъв може да бъде аргумента срещу това да се модернизира и ще разшири капацитета на военната ни индустрия. Става въпрос за 500 млн. евро като цяло.“

 

България е най-големият производител в Европа на боеприпаси, стана ясно от изказването на военния министър.

 

Тагарев каза, че вече са приключени триъгълните сделки, по които бихме могли да получим ново въоръжение срещу предоставянето на старо. „Но нашите съюзници предоставят частично финансиране , ако участваме с основни платформи за Украйна“.

 

Той изброи конкретно какво можем да дадем на Украйна за войната . „Към нашите самолети няма интерес, има интерес към резервни части. Създадена е коалиция Ф-16. Украйна ще получи използвани самолети Ф-16 от Белгия, Португалия, Дания и др.

 

Танкове също за момента няма да дадем, защото са модернизирани само 10% . В бъдеще може и да се дискутира това“, подчерта Тагарев. ПВО подлежи на дискусия, изтъкна той.

 

„Даваме основно боеприпаси.“

 

Военният министър изтъкна, че вече няма да има посредници по сделките с Украйна.

 

„Сега нашите предприятия ще работят директно с украинските фирми, които са ни посочени от украинското правителство“.

 

„Трябва да покажем на Русия, че не може да си присвоява територии, да убива хора, да отвлича деца.“ Това заяви Тагарев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *