Тагарев се ядоса на Русия: Скоро ще се страхува от нас и армията ни!

България отблизо

Русия вече два месеца блокира голяма част от нашата изключителна икономическа зона в Черно море, в момента са обявили, че до края на месеца ще продължат да провеждат учения в нашата икономическа зона, което ние разглеждаме като провокационни действия спрямо България, спрямо нашата сигурност и икономически интереси. Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Тагарев добави, че се обсъжда широк спектър от възможни действия в отговор на тази провокация от Русия, самостоятелно и с нашите съюзници.

 

Той даде за пример обявеното от премиера Николай Денков намерение да се ускори придобиването на брегови ракетни противокорабни комплекси.

Във връзка с настаняването на многонационална бойна група на НАТО в България министър Тагарев каза, че на среща на върха на НАТО от миналата година е било взето решение по източния фланг на алианса да бъдат разположени бойни групи. Като обясни, че тези групи, когато са напълно разгърнати са с численост около 5000 военнослужещи.

По думите на министъра в момента се дискутира да има една част от тази численост у нас – по-малко от 50% и „при необходимост бързо да нарасне числеността, за да може да изпълни функциите си, които са по възпиране и отбрана от потенциален агресор“.

Тагарев добави, че числеността на групата може да нарасне до около 1500 души в мирно време. Министърът посочи, че все още няма крайно решение къде да бъде разположена бойната  група.

Идеята за сливане на цивилното и военното разузнаване Тагарев определи като „интересна“, като уточни, че трябва да се направи анализ каква би била ефективността и разходите при един или друг вариант.

Военният министър каза още, че е приел оставката на неговия съветник Мустафа Емин. Според него политическите интерпретации са надделели над здравия разум и Емин е решил да напусне, за да не се създават предпоставки за затруднения в работата на Министерство на отбраната и кабинета.

Tagged

4 thoughts on “Тагарев се ядоса на Русия: Скоро ще се страхува от нас и армията ни!

  1. Руснаците ще си разплетат чорапите от заканите на Тагаренко 🙂

  2. Това е най големия малоумник на света ДАНО руснаците те хванат и ти покажат колко си жалка укра илагаш с твоято тъпо говорене подлагат държавата на унищоже ие Като се правиш на храбър хващай пушката и бягагай до твоят приятел наркомана ТИ си пациен само за доцент Гълъбова с пожълтели гащи отзад у празна тиква ТИ си урод на който ще му се върне рано или късно ,дано е твой близък да осетиш болка и колко си тъп

  3. Много съм се заблуждавал. Мислех, че имаме хилава армия, но сега вече съм „сигурен“ че ще „смажем“ Русия. Тагарев „ме убеди“. Горко ни ако изстреляме само една ракета по РУСИЯ. Путин предупреди: Една ракета изстреляна по територията на Русия ние ще отговорим на минутата със ядрени ракети. Тагарев, осъзнайте се. НАТО търси глупаци които да свършат намисленото от тях за собствена сметка.Много добър пример е Украйна / вече бивша/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *