Тагарев с нова изцепка: Сапьорът по потник в Тюленово е действал коректно. От кръста надолу бил с неопренов костюм

България отблизо
Сапьорът по потник действал коректно при обезвреждането на падналия край Тюленово дрон. От кръста надолу бил облечен с неопренов костюм. Решил да носи само половината екипировка заради температурните условия и свободата на действие. Пушенето на цигара до механичен взривител пък нямал никакво отношение към безопасността. 

Това стана ясно от думите на военния министър Тодор Тагарев в ефира на bTV.

 

“Работата на МВР в такива случаи е да се изолира районът, а на екипа от армията да унищожи боеприпаса по максимално безопасен начин. Пушенето в този случай при механичен взривател няма никакво отношение към безопасността. Тук трябва да се осъзнава, че този екип е под огромен стрес и кой и как се справя със стреса е много личен въпрос. Аз лично не бих търсил причините в човека, който в тези стресови условия е запалил цигара. Да, не изглежда добре, но по-важното е да няма жертви и разрушения“, каза Тагарев.

 

Инцидентът край Тюленово стана в средата на септември. Дронът с бомба беше намерен на метри от рибарски лодки, а органите на реда отцепиха района, но не предприеха незабавни действия. Дронът беше обезвреден на следващия ден. По време на операцията беше заснет един от сапьорите, който беше по потник в района на дрона и пушеше цигара в непосредствена близост. Заради случая се появиха призиви за оставки.

 

Тагарев заяви, че не се знае дали дронът е бил украински. Според военния министър вероятно става дума за инцидент.

 

Той подкрепи исканата от Атанас Атанасов оставка на председателя на ДАНС. Според него службите са били наясно за предстоятеля архимандрид Васиан, който бе изгонен от Северна Македония по обвинение в шпионаж преди реакцията на страната ни.

“Държавните служители, било то председатели на агенция, не би трябвало да си позволяват политически оценки и атаки“, подчерта министъра на отбраната.

 

„Появи се информация от 2012 г., когато е дискутирана ролята на Руската църква в София и какви неща се случват там. Свещеникът действа от 2018 г. и ДАНС не са взели навременни действия. Ако ДАНС са знаели предварително, трябвало е да вземат мерки“, допълни Тагарев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *