Тагарев: Трябва да притиснем Русия в Черно море, трябва да сме твърди

България отблизо
Заради мощната дезинформационна кампания и пропагандна, която има проруски и антиевропейски, тоест антибългарски интерес – примерно за това, че ще изпратим войници да воюват на фронта, намаля рязко броят на желаещите да се присъединят към армията. Това заяви военният министър Тодор Тагарев.

„Тази година ситуацията е по-зле и за мен, без да сме правили някакви специални проучвания, но то е много логично обяснение, което аз намирам, а именно – пропагандата и дезинформацията, с които бива заливано българското общество“, допълни министърът и увери, че министерството ще противодейства с открита комуникация.

 

Като друга причина за липсата на кандидати  за войници той посочи демографската криза.

 

„Напрежението в Черно море е високо още от първия ден на войната. Русия не се колебае да използва всички средства, за да атакува Украйна. След като загуби няколко големи кораба, включително флагмана си, Русия изтегли военните си кораби на по-голямо разстояние в Новоросийск, но продължава да ги използва за да обстрелва с ракети различни цели на украинска територия.“ Това каза още в студиото на „Добро утро, Европа“ министърът на отбраната . По неговите думи след демонстрацията на капацитет отстрана на Украйна, руските пристанища вече също са под заплаха.

 

„Преди 10 дни показаха на клип новият морски дрон и след това започнаха да удрят руски кораби един по един, което показва изключително нараснало самочувствие на Украйна и службите за сигурност“, отбеляза министърът.

 

Той не очаква да има мащабни военни действия в Черно море.

 

„Русия по-скоро се опитва да блокира свободната навигация в Черно Море, нарушавайки редица международни договори. Като вторична цел може би прави някаква провокация срещу нас с това, че обявява учения в значителни територии от нашата изключителна икономическа зона – първо за 10 дни, след това за още 10 дни и т.н. Нещо, което само по себе си не е проблем, ако се случва за кратко време“, посочи Тагарев.

 

Сами трудно бихме противодействали военно на Русия. Ние обаче сме част от НАТО и работим с нашите съюзници. Вече има съюзнически самолети, които разузнават обстановката. Основното нещо, което правим, е да обсъждаме със съюзниците евентуално да се засили присъствието тук, ако това се наложи.

 

Не може да се прогнозира дали руските кораби ще се изтеглят от изключителната икономическа зона на България в Черно море, но това зависи от сигналите, които бъдат дадени от българското правителство и съюзниците в НАТО, смята министърът.

 

 

„Дълги години говорихме за липсата на пари за превоъражаване, но нещата се обърнаха. Правителството задели значителен бюджет за армията, догодина очакваме да бъде поне 2% от БВП“, каза Тагарев.

 

„Няма кой да извърши агресия срещу България в близко бъдеще, освен Русия“, смята Тагарев.

 

Той коментира и срещата си с ръководителя на украинското военно разузнаване. По думите на министъра разговорът бил кратък, но за сметка на това „открит и откровен“. Според Тагарев това е още един знак за признанието на Украйна за ролята и помощта на България.

 

„Миротворец“ е преднамерено раздухана история. Както ген. Кирил Буданов обясни – украинската държава няма нищо общо“, посочи министърът.

 

„Контранастъплението не върви с такава скорост, с която страничните наблюдатели очакваха“, отбеляза Тагарев и добави, че без авиация ще бъде много трудно да бъде постигнат пробив на фронта.

 

Няма промяна в българската позиция относно бойните самолети, а Украйна води разговори с т.нар „коалиция F-16“, стана ясно още от думите на министъра.

„Ако погледнем назад в историята, не е имало успешни офанзиви, без да има поне паритет в областта на авиацията. Украйна няма този лукс и не може да чака. Съвсем естествено, че няма бързи резултати на фронта“, отбеляза той.

 

БТР-ите все още не са пристигнали в Украйна. За това трябва да има решение и на Народното събрание, което ще се случи след ваканцията на депутатите и тогава ще започне работа по доставката на машините.

 

За другата помощ – отнема месеци да пристигне това, което трябва, там където трябва, отбеляза министърът.

 

По неговите думи има няколко български фирми, които предлагат 155-милиметрови снаряди на собствените си сайтове.

 

„България има много голям капацитет за нашите размери, защото сме специализирали в тази ниша“, подчерта министърът.

 

Стигат ли тези снаряди до Украйна – вероятно… но не само там, каза лаконично той.

Има нов европейски регламент за съфинансиране от ЕС за разширяване на военното производството и България ще направи всичко възможно да се възползва от него, декларира Тагарев и допълни, че се очакват западни инвеститори в българския военно-промишлен комплекс.

 

Министърът призна, че регулярно получава заплахи заради позицията му за Украйна. „В България има хора, които целенасочено работят в тази посока – част от тях са финансирани, други се поддават на пропаганда, която е в интерес на Кремъл“, коментира още той.

Tagged

3 thoughts on “Тагарев: Трябва да притиснем Русия в Черно море, трябва да сме твърди

  1. КАКВО мога да кажа за минетчийското изказване на КОМУНИСТА- ФАШИСТ ТаУгарев………………..БКП и Д€С€ е крило под крилото си цели 45 г , всички фашистки елементи на царското управление до 09.09. 1944г ….после ги е направила “ КОМУНИСТИ “ и ги е издигало по етажите на властта , а те пък от своя страна децата си , внуците си и целите родове ! за това винаги съм писал : БКП/БСП са виновни за всичко което се случи и случва в България след 10.10. 1989 г ! И като доказателство ще посоча изказването на К. нинова която преди двадесетина дни по телевизиите заяви открито че РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ е АГРЕСОР !!!!!

  2. Някои много се озъбват на Русия. Русия ни уважава.Но за всичко си има предел. Смятам, че може да дойде такъв момент и РУСИЯ ще изкърти зъбите на тези подлеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *