Кристиан Вигенин: Самият парламент гази законите, готови сме да сезираме КС

България отблизо

Вчера станахме свидетели на абсурден подход към промяна на важно законодателство. Това каза в „Денят започва“ на БНТ Кристиан Вигенин, зам.-председател на НС и депутат от ПГ на „БСП за България“ по повод приетите вчера от НС промени в в Закона за защита от домашно насилие.

„Не се гордеем за крайния изход, който се получи като текст и заради начина, по който беше прието. За нас беше непонятно това бързане, паническа реакция, която не би трябвало да е присъща за един сериозно работещ парламент. Това е Народно събрание с традиции, които се нарушават постоянно“, каза Вигенин.

По думите му приетите текстове са непрецизни, а също така са гласувани на второ четене на същото заседание, което изрично е забранено от правилника на НС, когато има предложения за промени между първо и второ четене.

„Има конституционно решение, което изрично казва, че възможността на депутатите да правят предложения между двете четения е част от законодателния процес в една демократична държава и това е недопустимо от конституционна гледна точка. Готови сме да сезираме КС. От една страна заради непрецизните текстове, които с нищо няма да променят борбата с домашното насилие и заради начина, по който се прави. Когато се приемат две четения в едно заседание, не е нормално в демократична европейска държава. Когато самият парламент системно и грубо гази законите, какъв сигнал даваме на хората“, попита Вигенин.

Според него прибързаното гласуване е било с цел да се успокои обществото след случая в Стара Загора, но „вместо да се мисли задълбочено и системно, се променя панически закона, за да се замажат очите на хората“, каза той.

За предстоящите местни избори каза, че БСП е във финалната фаза за номиниране на своите кандидати за кметове и общински съветници, което ще приключи в началото на септември.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *