Тази новина за Кристалина Георгиева ще учуди и най-големите й фенове

България отблизо

Кристалина Георгиева е сред деветимата потенциални кандидати за следващ председател на Европейската комисия, чиито имена се обсъждат от европейските лидери.

Така смята влиятелната брюкселска медия “Политико Европа”.  Изданието е направило списък на претенденти, които имат шанс да спечелят одобрението на европейските лидери, след като миналата седмица никой от водещите кандидати на европейските политически партии – Манфред Вебер за ЕНП, Франс Тимерманс за социалистите и Маргрете Вестагер за либералите, не можа да намери достатъчна подкрепа, пише Днес бг. Според експерти лидерите ще избират от нови имена, макар “Политико Европа” да смята, че Вебер и Тимерманс запазват шансове да се увенчаят с титлата, а техните партии в Европейския парламент стоят твърдо зад кандидатурите им.

“Политико” пише, че Кристалина Георгиева – в момента изпълнителен директор на Световната банка, е много уважавана в Брюксел от шестте си години като еврокомисар и се ползва с подкрепата на Вишеградската група – Полша, Чехия, Унгария и Словакия, както и на поддръжниците на равенството на половете, които лобират за избор на първата жена начело на Европейската комисия, както и на борещите се за представителство на Източна Европа сред върховете в евроинституциите. Изданието обаче посочва, че за Брюксел Георгиева има проблем с лоялността, тъй като е напуснала Европейската комисия заради “растящото си недоволство от организацията на работа” в евроинституцията. А също и поради факта, че никога не е участвала в избори и не заемала никакви изборни длъжности в България.

 

Не е подминат и конфликтът й с Мартин Зелмайер – бивш шеф на кабинета на Юнкер, който сега е генерален секретар на Европейската комисия. “Политико” цитира неназован премиер да казва, че “ще бъде странно да назначим за председател на Европейската комисия някой, който не се е осмелил да се изправи срещу един чиновник”. Останалите осем потенциални кандидати за шеф на Европейската комисия, посочени от “Политико”, са главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Александър Стуб, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, премиерите на Ирландия Лео Варадкар и на Хърватия Андрей Пленкович, хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович, германският министър на икономиката Петер Алтмайер и настоящият председател на Съвета на ЕС Доналд Туск. След като на два пъти не успяха да стигнат до номинация на наследник на Жан-Клод Юнкер, европейските лидери ще се съберат за трети, решителен опит в неделя в Брюксел. Идеята е номинацията да е налична до 2 юли, когато новоизбраният Европейски парламент ще се събере за първи път в Страсбург. Това би позволило да се наредят кандидатите и за останалите вакантни или овакантяващи се топ постове на председатели на Парламента и на Съвета, на европейската дипломация и за шеф на Европейската централна банка.

От програмата на срещата на върха, разпространена днес, става ясно, че тя може да продължи и в понеделник, ако в неделя времето не стигне за намиране на компромис. Лидерите са помолени да си наемат хотелски стаи за нощувка в Брюксел и ще се съберат на работна закуска в понеделник, ако работната им вечеря в неделя завърши без резултат. Президентите и премиерите на най-влиятелните европейски държави ще имат възможност за последни консултации по време на срещата на Г-20 в Япония в петък и в събота. В нея ще участва председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, който е натоварен да намери кандидатите, както и президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Джузепе Конте и министър-председателят на Великобритания в оставка Тереза Мей. Председателят на Европейската комисия се номинира от страните членки с две трети мнозинство и се гласува от парламента с обикновено. Мандатът на настоящата Комисия изтича на 31 октомври.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *