Магистрати отсякоха: Кирил Петков е невинен за лъжливата декларация

България отблизо

Софийската районна прокуратура прекрати за втори път досъдебното производство срещу бившия премиер Кирил Петков за документ с невярно съдържание. Мотивът е пак същият – не са открити достатъчно данни за извършено престъпление.

Както е известно, през април 2021 г. Петков се подписва под декларация до президента Румен Радев, че няма канадско гражданство, за да може с указ да бъде назначен за служебен министър на икономиката в правителството на Стефан Янев.

По-късно се разбра, че към онзи момент канадските власти все още не са разгледали молбата на мераклията за министър и фактически в нарушение на Конституцията той е заел поста, докато има двойно гражданство. Казусът дори стигна от Конституционния съд, който обяви указът на Радев за противоконституционен, но това се случи месеци след като първото служебно правителство на Янев вече не съществуваше, а решенията на КС нямат обратно действие.

На 16 декември 2021 г. – 3 дни след като Петков бе избран за премиер, прокуратурата прекрати разследването. То обаче бе възобновено през май т. г. от прокурор от Върховна касационна прокуратура, а бившият главен прокурор Иван Гешев поиска имунитета на Кирил Петков и депутатът след колебание сам си го даде.

Преди близо две години прокуратурата даде просто обяснение за това, че не е нарушен член 313 от Наказателния кодекс. Текстът изисква да са верни писмените декларации, които се дават пред орган на властта “по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет”. Оказало се, че декларацията, която Петков подписа и дава в президентството не фигурира в какъвто и да е закон, указ или постановление. С други думи – ако Петков беше декларирал нещо невряно за доходите си пред НАП, това щеше да е престъпление по чл. 313 от НК. Но тези декларации за гражданство, събирани от президента, изглежда са били само за украса, в тях човек е можел да декларира, че е камила, без да извърши каквото и да е престъпление, потвърждавайки неистина или затаявайки истина.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *