Тайнствен играч унищожава икономиката със знанието на Борисов министър!

България отблизо

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори опроверга твърденията на енергийния министър Теменужка Петкова, направени в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Индустриалните потребители нарекоха „фалшива новина“ думите на министър Петкова, че България е най-евтиния пазар на електроенергия. Според тях цената на българската борса е втората най-висока цена в Европа. Разгневени, те се обърнаха към Теменужка Петкова и Бойко Борисов: 

„Г-н премиер, Г-жо Министър, вие трябва да знаете най-добре, че началото на юли 2019 г. сме с най-скъпия ток в целия Европейски съюз. Увеличението за първите 4 дни в сравнение със същият период на миналата година е 111%!!! От началото на годината сме с по-скъп ток от цяла Западна Европа – Германия, Австрия, Франция, Швейцария… Увеличението на тока за първото полугодие в сравнение със същият период на миналата година е 31%!!!

Може да се похвалим и с първо място, ако към сметките добавим 8 евро, които всички стопанските потребители плащат по дългосрочните договори на т.н. американски централи, каквито никой друг в Европа не плаща.

Вчера в кулоарите на НС министърът заяви пред журналисти, че „бизнесът сам си е виновен, че купува електроенергия от борсовия сегмент „Пазар ден напред““.

Г-жо Министър, на борсовия пазар има изкупено значително количество от над 1000 Мвт от един играч, когото Вие познавате. Този играч разиграва цялата икономика, а Вашето мълчание става подозрително. Растежът на българската икономика, инвестициите, ръстът на заплатите услужливо са предадени на спекулант, с Вашето любезно бездействие.

Заявихте също в ефира, че бизнесът получавал отстъпка за „зелената компонента“ в крайната цена на електроенергията, но пропуснахте, че тази отстъпка от първи юли става 3% на фона на над 30% поскъпване!? Хубаво е да отбележим, също че отстъпка ползват 100-на компании, а фирмите на свободния пазар са десетки хиляди.

За пореден път бизнесът получава писма за прекратяване подаването на електроенергия. Това стана на 3-ти юли. Търговците нямат вина, г-жо Министър. Те просто не могат да си купят ток, за разлика от оня, тайнствен играч, който изкупува всичкия ток, а после го продава на космически цени. И  за когото вие любезно мълчите…“/vesti.bg/

Потребителите на ток алармират, че правителството на Борисов отново заформя някакви далавери. И то с мълчаливото съдействие на енергийния министър Т. Петкова. А тя не би направила нищо без съгласието на своя началник Борисов. Следователно, трябва да „благодарим“ за космическите цени на тока и спирането на електроенергията на хората и фирмите, които не могат да си го платят на…Борисовото правителство. Което не само не прави нищо за намаляване цената на тока, но и прикрива тайнствени „играчи“, които изкупуват предварително всичкия ток от борсата и после го продават не на конкурентни цени, а на космически цени, определени лично от тях. С любезното бездействие на министерство и правителство.

Ето затова ни е убийствено скъп тока. И затова българската икономика загива. Защото, не друг, а правителствени чиновници помагат на спекулантите да съдират кожата от гърба на обикновените хора и фирмите.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *