Татяна Дончева остро: Слави Трифонов продължава да пречи на държавата! Дано се осъзнае, докато е време!

България отблизо

„Слави Трифонов и неговата формация ни изправиха дори в този прост момент пред ситуация, която не съществува в досегашната практика. Те продължават да пречат на нормалния ход на държавата.

 

Да факт е, че ИТН не се справиха с реализиране на формата. Това заяви в ефира на bTV зам.-председател на НС и депутат от „Изправи се БГ, ние идваме“ Татяна Дончева.

И допълни, че конституционната процедура предвижда кандидатът за министър-председател да действа чрез президента, той попълва и 2 декларации и оттам нататък е на ход президентът.

По отношение на структурата на правителството не е така обаче,  кандидатът може да представи съвсем друг състав, независимо от това какво е дал на президента и в този случай ще се счита, че мандатът е недовършен. Съвсем не така стои въпросът със самия министър-председател. Аз не знам как ще решат проблема с Държавен вестник“, каза още тя.  И обясни, че има указ на президента, който е обнародван в държавен вестник и няма как да се оттегли.

„Ясно е, че ИТН не е реализирало мандата, вместо да го признаят, ще ни вкарат в главоблъсканица да се реализира и гласува. Има указ на президента, който определя Пламен Николов за министър-председател и трябва да се внесе в парламента за гласуване, допълни Дончева.

Да не разсъждаваме утре как, но аз недоумявам, защо колегите не кажат, не сме реализирали мандата. Според мен трябва да се довърши тази процедура, не съм сигурна каква теза е правилна, президентът какво може да прави със своя указ. Но ми се струва, че по кандидатурата за министър-председател и след като е депозирана, може да пипа само президентът.

И след това се внася за гласуване. Ако гласуването е в отговор на неговата воля, че не иска да упражнява функцията по някакви причини и дори ако някой гласува за, за да му направи напук, така че да го избере, то тогава той ще си връчи оставката и процедурата е спазена, обясни Татяна Дончева.

По отношение на това, че малко по-рано днес лидерът на ИТН в свое изявление, излъчено по телевизия 7/8, ги нарече предатели, Дончева отговори: „Когато ме наричат предател хора, с които никога не сме си казвали „добър ден“ и те да кажат, че аз съм ги ударила в гърба и да ми дава такова определение.

Драги деца, дайте да стъпим реално на земята. Вие извивахте ръцете на всички, казвахте, че трябва да има само ваш кабинет и няма да се съобразявате с никого, обърна се депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ към „Има такъв народ“.

„Напомням, че миналото 45-о Народно събрание трая девет дни заради ИТН, които казваха че парламента  трябва веднага да се разпусне. Защо,  ние не можем да приемем дори изборен кодекс за толкова време. Какво се случи, сега идваме на следваща серия, брутално и безпардонно да кажат, че всички трябва да ги подкрепят, а те имат само 65 депутати. Какво е декларацията- едностранно изложение, тя дори не ангажира онзи, който я произнася. От едностранното изявление в политиката няма ангажимент“, обясни Дончева.

„Любомир Дацов твърди, че ние сме искали много подробно да се разпише, не е вярно, искали сме да се разпише, но не много подробно.

В какво се изразяват техните компромиси, няма един човек на който да дадеш ресора. Те искаха правителството за себе си, не искаха други хора, ако не го искат само за себе си, няма да имат такава позиция за третия мандат. В крайна сметка третият мандат предстои. Той може да ви даде възможности да участвате достатъчно престижно в политиката.

Защо отказват да подкрепят третия мандат? Всичко започва, но не всичко завършва по импровизацията на Тошковците, каза още Дончева. Единственото различно е, че и те ще подкрепят президента Радев.

Единствената проява на разум е заявлението им, че и те ще подкрепят президента Радев.

За мен изходът е да се направи техническо правителство до другата пролет, в което да влязат всички без ГЕРБ и ДПС с министри от служебното правителство, но не всички“, каза тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *