Татяна Дончева прогнозира: Гешев ще бъде отстранен и ще стане обвиняем!

България отблизо
”След смяната на Висшия съдебен съвет главният прокурор Иван Гешев ще бъде отстранен, а след това ще стане и обвиняем”, заяви Татяна Дончева, адвокат и лидер на ”Движение 21” пред ”Сега”.

„Да се очаква от сегашния висш състав на прокуратурата да разследва Пеевски, е наивно. Кой да го направи? Сийка Милева с образование от ЮЗУ в Благоевград?! Или двете следователчици – заместнички на главния прокурор, със семплите си възможности? Но аз знам, че в прокуратурата има и млада генерация, която е по-подготвена“, съобщи Дончева.

 

„Гешев не се съобразява с общественото мнение, в цивилизована страна той вече трябваше да си е подал оставката – особено след новите протести. Но той, очевидно, не е такъв човек. Той се опита да взриви представянето на българските кандидати за европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши. Предложи неподходящи кандидатури, просто защото са му удобни“, подчерта Дончева.

 

Тя прогнозира, че „ако протестните партии – „Изправи се! Мутри вън!“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“, получим на изборите достатъчно парламентарна подкрепа, можем да преминем към предсрочно прекратяване на мандата на този ВСС, което ще отключи процедурата по прекратяване на мандата на Гешев. Да, ще коства няколко месеца, но това е пътят, по който трябва да се върви. Има и друг вариант, онези, които го наложиха, без да отчитат, че милиционерското му образование не позволява да влезе в обувките на гл. прокурор, да го посъветват да подаде оставка. Няма нужда от гърчене в стил „Защитниците на Брестката крепост“.

 

Татяна Дончева призова към търпеливост и последователност, за да има промяна. „12 години до най-високо равнище са поставяни неподходящи хора – те са вече цяла мрежа от съпротивляващи се. Въпросът с кадровия потенциал – не само в съдебната система, е ключов. Защото са поставяни прости хора с ботуши и след тях остава само утъпкана, съсипана земя.“, заключи Дончева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *