Твърдо решение: Руската Дума не вижда причини да забранява ЧВК „Вагнер“! Ето защо

Свят

Председателят на комисията по отбрана в Държавната дума Андрей Картаполов заяви, че не вижда причина да се забрани частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“ в Русия. Той сподели мнението си в разговор с вестник „Ведомости„.

„Защо трябва да се забранява? Има много въпроси към ръководителя на „Вагнер“, но Йосиф Висарионович [Сталин] е казал, че децата не носят отговорност за своите родители. Този, който е предизвикал бунта, трябва да отговаря“, каза депутатът.

Картаполов нарече ЧВК „Вагнер“ най-боеспособната част в страната днес. „И да ги вземем, да ги разоръжим и разпръснем – не може да се измисли по-добър подарък за НАТО и украинците. Не е необходимо да се прави“, добави политикът.

На 23 юни основателят на „Вагнер“ Евгений Пригожин заяви, че се предполага, че руските военни са нанесли удар по тиловите лагери на групировката. Той заплаши, че в отговор ще използва сила. След това ФСБ започна дело срещу бизнесмена за организиране на въоръжен бунт. По-късно бойци на ЧВК се появиха в Ростов на Дон, конвой с тяхно оборудване беше забелязан и на магистралата на път за Москва. В някои региони на страната, включително в столицата, беше въведена антитерористична операция.

Вечерта на 24 юни пресслужбата на президента Лукашенко съобщи, че Пригожин се е съгласил да спре движението на конвои на ЧВК на руска територия; скоро тази информация беше потвърдена и от Пригожин. След това от Кремъл заявиха, че антитерористичните мерки ще бъдат отменени и наказателното дело срещу ръководителя на „Вагнер“ ще бъде прекратено.

Източник: lenta.ru

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *