Теменужка Петкова обсъжда АЕЦ „Белене“ с…Няма да познаете с кого!

България отблизо

Теменужка Петкова бе представител на България в международния форум „Атомекспо“, който се провежда в руския курорт Сочи.

В рамките на събитието тя има срещи с компаниите, които до този момент са проявили интерес към АЕЦ „Белене“ – руската „Росатом“, френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Илектрик“. Тя ще се срещне и с министъра на иновациите на Сърбия Ненад Попович.

По думите на Петкова, българската страна разчита на партньорство с Държавната корпорация „Росатом“ на всички етапи от реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Двете страни ще продължат активния си диалог във връзка със стартиралата процедура за избор на стратегически инвеститор.

„Процедурата за избор на стратегически инвеститор стартира, но официалният срок за подаване на заявление започва да тече от датата на публикуване на поканата в официален вестник на Европейския съюз. Очакваме тя да бъде публикувана в началото на месец май и срокът е 90 дни“, отбеляза тя.

„Знаете, че възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ ние разглеждаме като проект, който ще има регионално значение. Поради тази причина ще проведем среща и с колегата от Сърбия, за да можем да видим каква е възможността евентуално сръбски компании да участват като страни по договори за изкупуване на електрическа енергия или под друга форма, такава, каквато процедурата за избор на инвеститор, стратегически инвеститор, предполага“, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

Очаква се в рамките на събитието, което тази година е под мотото „Ядрените технологии за по-добър живот“, да се обсъди приноса на атомната енергия към борбата с климатичните промени, както и значението на ядрените технологии за развитието на различни сектори от публичния живот. В дискусиите освен фирмите от бранша, ще участват финансови институции и представители на Международната агенция за атомна енергия, на Световната ядрена асоциация и на Световния енергиен съвет.

Теменужка Петкова бе придружавана от ръководителите на Българския енергиен холдинг, НЕК, АЕЦ „Козлодуй“ и Агенцията за ядрено регулиране. Предвижда се в рамките на форума те да имат отделни срещи с представители на компаниите, които проявяват интерес да участват в построяването на АЕЦ „Белене“ и да бъдат стратегически инвеститор на проекта.

На Борисов и Петкова най-сетне им светна към кого трябва да се обърнат и с кого трябва да обсъждат строежа на новата ядрена централа в Белене. Защото всичко е направено по руска технология, а Росатом е най-мощният и квалифициран строител на ядрени централи в света. Освен това, ако сключим договор за строителството на АЕЦ „Белене“ с Русия, тя ще ни подава свежо ядрено гориво, което е произведено точно за този тип ядрени реактори, които руснаците ни построиха. И после ще прибира отработеното ядрено гориво в своите хранилища в Сибир. А това са неща, с които нито ние, нито Западът могат да се справят.

Следователно изборът на компания, която да строи АЕЦ „Белене“ е ясен отдавна. А Борисов и Петкова се опитват да изпълняват някакви ненужни изисквания на Брюксел. Централата ще е на наша територия и наша отговорност и задължение е да си изберем строител, който е най-добрият в света. А това е само Русия, колкото и това да не се харесва на Запада.

Значи, Борисов трябва веднага да пристъпва към строеж, без разните му там обяви в „Европейски вестник“, защото ЕС няма никакво право да ни нарежда какво да правим в нашата икономика и с кого да сключваме договори. Брюксел ни заповядва единствено защото Борисов изпълнява неговите заповеди.

Правилно каза руският премиер Дмитрий Медведев. Махайте се от ЕС, ако искате да имате държава. Само че кой да го слуша?! А после, след дъжд качулка, Борисов ще ходи пак при Владимир Путин и ще каканиже, че „старшият винаги прощавал“. само че старшият няма да го чака до безкрайност. И ще му бие шута.Както и на България. Ще допуснем ли това?!

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *