Тони Блеър: Войната в Украйна показа края на доминацията на Запада

България отблизо

Войната в Украйна показва, че доминацията на Запада е към своя край, тъй като Китай се издига до статут на суперсила в партньорство с Русия в една от най-значимите преломни точки в историята от векове, каза бившият британски премиер Тони Блеър, цитиран от Ройтерс.

Светът, каза Блеър, се намира в повратна точка в историята, сравнима с края на Втората световна война или разпадането на Съветския съюз: но този път Западът очевидно не е във възход.

Вървим към края на западното политическо и икономическо господство„, каза Блеър в лекция, озаглавена „След Украйна, какви са уроците сега за западното лидерство?“ според текст от речта на форум в подкрепа на съюза между Съединените щати и Европа в Дичли Парк западно от Лондон.

„Светът ще бъде поне двуполюсен и вероятно многополюсен„, каза Блеър. „Най-голямата геополитическа промяна на този век ще дойде от Китай, а не от Русия.

Руската инвазия в Украйна отне хиляди животи и предизвика най-сериозната криза в отношенията между Русия и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г., когато много хора се страхуваха, че светът е на ръба на ядрена война.

Москва казва, че Западът е обявил икономическа война, опитвайки се да изолира икономиката на Русия със санкции, а Кремъл предупреди, че Русия ще се обърне към сили като Китай и Индия.

Войната в Украйна, каза Блеър, показа ясно, че Западът не може да разчита Китай „да се държи по начина, по който смятаме за рационален“.

Китайският президент Си Дзинпин продължи да подкрепя Путин и критикува „злоупотребата“ със санкциите от страна на Запада. Путин изгради отношения, които той нарича „стратегическо партньорство“ с Китай.

Китай през 1979 г. имаше икономика, която беше по-малка от тази на Италия, но след като се отвори за чуждестранни инвестиции и въведе пазарни реформи, Пекин се превърна във втората по големина икономика в света.

Прогнозите са, че китайската икономика ще изпревари Съединените щати в рамките на едно десетилетие и вече води в някои технологии от 21-ви век като изкуствен интелект, регенеративна медицина и проводими полимери.

Мястото на Китай като суперсила е естествено и оправдано. Това не е Съветският съюз„, каза Блеър, който беше министър-председател от 1997 до 2007 г. Неговите съюзници вероятно ще бъдат Русия и Иран, предупреди Блеър.

Западът не трябва да позволява на Китай да го изпревари във военно отношение, каза той.

Трябва да увеличим разходите за отбрана и да поддържаме военно превъзходство„, предупреди Блеър. Съединените щати и техните съюзници „трябва да имат достатъчно превъзходство, за да се се справят със всяка възможност или всеки вид конфликт във всички области“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *