Томислав Дончев се ожали: Служебният кабинет нанесе много удари на ГЕРБ!

България отблизо

Представихме кабинета си, защото дължим на всички граждани, които са ни подкрепили и подкрепяли минимум този знак. Ако имахме шанс да управляваме, кабинетът би изглеждал така.

Това заяви в ефира на bTV и предаването „Лице в лице“ зам. председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

По думите му, няма смисъл да бъде бавена конституционната процедура. „Този кабинет няма как да събере подкрепа, а и не мисля, че е редно вторият в едни избори да прави правителство. В случая има значение кой е първи“, добави той.

„Кабинетът е комбинация между ново и старо, както би следвало да е подходът в политиката. Една партия трябва да покаже, че непрекъснато се обновява и има нови кадри, но и да представи лица с опит“, заяви Дончев.

Според Дончев срещу всеки политик, който заема отговорна позиция, получава критики и негативни коментари:

„Идеята на служебния кабинет все пак беше да нанесе имиджови щети на ГЕРБ. Няма как някой да го отрече това“, категоричен е Дончев.

Ако за нас е логично да сме опозиция – защото все пак сме втори и много политически сили не искат да работят с нас, а и в крайна сметка ни е време след три мандата, то странно е волята на първия да се самоопредели като опозиция„, смята той.

По думите му от ИТН никой не иска да поеме отговорност, а вече заемат ключови постове в парламента, което също е странно за опозиция.

Той не успя да отговори как така от ИТН ръководят най-ключовите комисии в парламента. „Сигурно са си водили преговори с останалите политически сили. В това няма нищо нередно, но е добре това да се случва публично“, каза политикът.

Според него е политическа екзотика правителство да бъде съставено от петата или шестата партия.

„Отправяте ми неприкрит упрек, че сме сринали свободата на словото. Без да оборвам данните, които споменахте, не мисля, че проблемите с медиите са заслуга на едно политическа сила, най-вече на нас“, каза той.

Дончев коментира и случая с гражданството на Кирил Петков:

„Участието ни в казуса за Кирил Петков е просто, защото ако един министър не отговаря на Конституцията, то това трябва да бъде проверено“, смята той.

Подозирам, че този парламент ще работи още около 2 седмици или 20 дни. Без комисии, щяха само да се изслушват министри, но и да не се произвеждат закони“, обясни политикът.

Според него е трудно да се предскаже какво ще се случи на политическата сцена. „България я чакат три лоши сценария. Ако имаме правителство сега – то ще е слабо и компромисно, без ясна политическа логика“, заяви Дончев.

„Избори 2 в 1 е нещо, което не се е случвало, но е втори лош вариант. Има технологични трудности, за да е с машини, въпреки че може да се реализира“, каза той.

Според него третият лош вариант са президентски и парламентарни избори през две седмици. „Ако накараме гражданите да гласуват трети път за парламент и после за президент, може резултатът да е непрогнозируем“, заяви политикът.

„Темите пред България в краткосрочен план са няколко – смекчаване на ковид кризата, мигрантската вълна, финиширане на Плана за Възстановяване и устойчивост“, изброи Дончев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *