Томислав Дончев: Служебното правителство се радикализира и действа напълно безконтролно! Нужна е незабавна реакция!

България отблизо

Скоростта и степента на радикализъм на служебното правителство е такава, че има теми, които изискват незабавна реакция, каза в началото на брифинга на ПП ГЕРБ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

 

„В политическата етика и традиция е прието едно ново правителство да има поне 100 дни толеранс. Няма как да приложим тази техника по отношение на служебното правителство, защото то има вероятно 100 дни живот. Все пак би било редно да му се даде поне 10 дни толеранс, където то да не бъде обект на критики и политически коментари. За съжаление, скоростта и степента на радикализъм е такава, че има теми, които изискват реакция.

Още повече, че сме в ситуация, в която правителството не е подложено на никаква форма на контрол, включително и парламентарен“, каза Дончев и даде думата на бившия финансов министър Кирил Ананиев.

 

Без анализ и експертиза се правят политически съкращения, категоричен е Кирил Ананиев. И защити уволнените шефове на НАП и митниците.

Ананиев припомни, че е бил министър в първия служебен кабинет на Румен Радев и много добре знае какви са функциите на служебното правителство – да организира изборите и да преведе страната в този труден период без сътресения като подсигури нормалното финансиране на публичния сектор.

Ананиев предупреди, че ще наблюдава на обективна основа изпълнението на приходите.

„През последните 24 часа без анализ бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции – НАП и „Митници“. Тези две агенции са кръвоносната система на финансовия сектор. Тези съкращения доведоха до голямо напрежение. Това може да доведе до рязко спадане до приходите в държавния бюджет“, заяви пред медиите Кирил Ананиев.

„Ако приходите намалеят, това означава, че трябва да се тегли нов дълг, отиване към висок дефицит и тогава ще трябва да се види дали отговаряме на изискванията за приемането на еврото“, продължи Ананиев.

И напомни, че данъчните приходи са се увеличили през последните 5 години над 2 пъти.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *