Топ експерт разкри как е създаден „Омикрон“ и с каква цел!

България отблизо

Руският вирусолог Пьотр Чумаков смята, че новият щам на коронавирус „Омикрон“ е създаден умишлено по-слаб. 

В същото време други вирусолози не са съгласни със специалиста и отбелязват, че всички мутации имат напълно научно обяснение, пише украинското издание 24tv.ua.

Чумаков смята, че вирусът е създаден в Англия, за да спре пандемията. Той казва, че това не е проста мутация. Специалистът твърди, че са събрани всички известни мутации, които след това са комбинирани в един щам. Допълнително била добавена вложка от три аминокиселини, които присъстват в сезонната форма на коронавируса. Никой не може да обясни как тази вложка е могла да се появи в „Омикрон“.

Чумаков добавя още, че наличието на тези аминокиселини може да обясни факта, че щамът е доста слаб. Може би това е направено за „аналитични“ цели. „Омикрон“ се разпространява много по-бързо от Делта. Показателите са съответно 3,5 и 0,85. Струва си да се отбележи, че пациентите, заразени с Омикрон, лесно понасят болестта и нямат сериозни симптоми.

Нещо повече, известният руски учен предполага къде точно може да е биле създаден този най-нов тип вариант. „Мисля, че са британците. Решили са да сложат край на пандемията сега, защото сега е време за решителни промени в света“, каза Чумаков.

Лабораторният произход на щама “Омикрон” може да обясни защо този вариант на коронавируса се оказа „супер слаб“, смята ученият. „Това не е просто мутация.

Именно те са събрали всички известни мутации – в един щам, освен това, те са въвели и три аминокиселини, които са характерни за коронавирус. Никой не може да обясни как може да възникне самостоятелно в този щам “, отбеляза вирусологът. Имайте предвид, че той не може да бъде класифициран като привърженик на маргинални конспиративни теории.

Докторът на биологичните науки Чумаков е известен специалист в областта на молекулярната генетика, ръководител на лаборатория по клетъчна пролиферация в Института по молекулярна биология на РАН. Ученият е наследник на известната научна династия, основана от неговия баща академик Михаил Чумаков – първи директор на Института по полиомиелит и вирусен енцефалит на Руската академия на медицинските науки.

В момента на базата на института функционира Федералният научен център за изследване и разработване на имунобиологични препарати “Чумаков”. Именно тук е разработена ваксината “КовиВак”, която показа ефективност в борбата срещу делта щама на коронавируса.

Пьотр Чумаков не е единственият вирусолог, който допуска възможността за изкуствено производство на щамовете на коронавируса. Още през април миналата година, тоест в самото начало на пандемията, френският вирусолог Люк Монтание, носител на Нобелова награда за медицина за 2008 г., предположи, че основната или „уханска“ версия на новия вирус е създадени в лабораторни условия.

Версията на Чумаков обаче не беше подкрепена от други учени. Михаил Шчелканов направи изявление, в което посочи, че няма абсолютно никакви доказателства за изкуственото създаване на вируса. Това е съвсем нормално, когато има постепенно натрупване на мутации. В резултат на това вирусът става по-слаб.

Вирусологът Алексей Аграновски също е на мнение, че новият щам се е образувал по естествен път. Той също така добави, че това може да означава, че SARS-CoV-2 е с естествен произход и е един от силно променливите вируси.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *