Осман Октай разкри таен заговор на ГЕРБ да провалят Кирил Петков

България отблизо
ЕРБ използват всяка възможност за процедурни хватки, за да блокират ефективната работа на парламента.

Това каза пред fakti.bg политическият анализатор Осман Октай.

 

„Продължаваме промяната“ са млади, образовани хора, които идват от съвсем друга обстановка и попадат в една изключително нетолерантна, грозна, безпардонна политическа среда, наречена български парламентаризъм. Българският парламентаризъм няма нищо общо с разбирането за нормален парламентаризъм, където можеш да спориш за идеи, контраидеи, различни позиции и т.н.“, отчете той.

 

„В последните дни става дума за изключително грубо заяждане, което цели да блокира работата на парламента още от първите дни. И в 46-тото Народно събрание виждахме, че много дълго време не се допусна да се съставят работещи парламентарни комисии и работещ парламентарен правилник. Същата тактика виждаме и сега в опита на ГЕРБ да блокират ежедневната законодателна дейност на парламента, така че да няма бързоработещи комисии, да не се приеме бързо нов правилник, чрез който да се организира дейността на този парламент. ГЕРБ използват всяка възможност за процедурни хватки, за да блокират ефективната работа на парламента. Докато няма работещи парламентарни комисии, няма как да има законодателна дейност. Днес, във връзка с обсъждането на работните дни за парламента около празниците, ГЕРБ много се бяха притеснили какво ще работят, след като няма нищо внесено като законопроекти. Идеята на управляващото мнозинство е много бързо да приемат Правилник за организацията и дейността на Народното събрание и да запушат възможностите да се блокира ежедневната работа на парламента и комисиите с процедурни хватки“, коментира Октай.

 

Според него ГЕРБ се опитват да блокират обсъждането на законопроектите, които четирите формации в управляващата коалиция са записали в споразумението си, споменати и от президента Радев при връчването на мандат за съставяне на правителство на Кирил Петков.

 

„Тогава президентът постави въпроса в рамките на стотина дни да се направи много бърза промяна в съдебната система като се започне от Закона за КПКОНПИ, за да може да се разследват разкритията на служебните министри за „Хемус“, за Държавната консолидационна компания (ДКК), за Българската банка за развитие (ББР). Целта на ГЕРБ е да блокира работата, да внася разногласия, да търси пробиви чрез различни депутати от управляващото мнозинство”, посочи Октай.

 

„Много е важна ролята на партиите от управляващото мнозинство с по-дългогодишен опит. Имам чувството, че те по-скоро злорадстват и още смятат, че „Продължаваме промяната“ са „всмукали“ техните избиратели, че затова са в политически нокдаун и на ръба на политическото оцеляване. Дано не съм прав в тези свои наблюдения, че вместо с опита си от предишни парламенти да опонират и да възпрепятстват агресията както на ГЕРБ, така и на ДПС, партиите в коалицията с повече парламентарен опит пасуват и пропускат да защитават своите нови колеги, които все още нямат опит в парламентаризма”, каза още анализаторът.

 

„Когато едни възпитани, образовани хора влязат в мръсната политическа среда, те не са подготвени, че могат да получат такива удари в гръб, не са подготвени за такива мръсни игри. Не са подготвени, защото идват от много по-различна среда и изведнъж попадат в арогантността на българската парламентарна действителност“, обясни той.

 

„Най-грозното и най-политически мръснишкото в поведението на ГЕРБ и ДПС е, че политизират въпроса с енергийната криза, която е драматична в цяла Европа. Те можеха със своя опит да намерят възможно, работещо политическо решение, а не да провокират към грешки, както казват ДПС-арите – да им слагат динена кора. Винаги когато правителството и управляващото мнозинство в парламента търсят решение в политически пожарни условия, ще им бъдат поставяни капани от опитните политически формации. Това – след като се търсят бързи решения, след като бяха изненадани в гръб от Комисията за енергийно и водно регулиране, е изключително грозно, защото касае всички български семейства, целия български бизнес. Това говори за арогантно поведение на ГЕРБ и ДПС, атакувайки всеки опит за търсене на изход, вместо да съдействат с целия си политически потенциал. Техните провокации могат да доведат до изключителна драма в държавата“, коментира Осман Октай.

 

„Българските граждани разбират всичката тази агресия от политическата кухня – политическите формации, на които следва да се търси наказателна отговорност за техните кражби в миналото не се интересуват от търсенето на решения, а по-скоро от търсенето на формула чрез скандали да провалят прохождащото парламентарно мнозинство, така че да могат да ги посочат с пръст и да кажат, че това не е никаква промяна, а подмяна“, каза още той.

 

„Виждаме, че едни и същи „анализатори“ и „политолози“ обикалят медиите. За съжаление голяма част от националните медии също се интересуват от това да не се осветят различни корупционни схеми, по които са финансирани и тези медии и затова правят всичко възможно да станат съучастници в нажежаването на политическата обстановка. Аз мисля, че няма да успеят”, смята Октай.

 

„Каквото и да се случи, най-голямата стабилност идва от това, че гражданите първо застават зад президента, който оттук нататък ще бъде стабилизиращ фактор в политическия живот в страната и второ, хората ще дадат достатъчно време, търпимост и доверие на “Продължаваме промяната“. Ако злорадството на коалиционните партньори, които пасуват и само наблюдават агресията на опозиционните политически формации, бъде осветено пред гражданското общество, като нищо може да отидем на предсрочни избори и „Продължаваме промяната“ да иска парламентарно мнозинство, за да не допускат подобни провокации от партньорите си“, завърши Осман Октай.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *