Тошко Йорданов: Плямпането на Денков и Тагарев е опасно за България

България отблизо
Премиерът акад. Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев бяха на изслушване в парламента във връзка с визитата си в Украйна.

 Денков и министърът на отбраната бяха категоричини, че няма да изпращаме български войски в Украйна. Двамата бяха изслушани в парламента по предложения на БСП и ДПС.

 

Опозицията се опитва да взриви общественото мнение. Преди месеци аз казах, че докато съм министър-председател, никога няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна. Това не се е променило и няма да се промени. Това заяви от парламентраната трибуна премиерът акад. Николай Денков.

 

Това, че друг политик поставя този въпрос на международен форум – е негово право. Няма нито едно решение на Министерски съвет, което да не съответства на решенията на Народното събрание. В нито едно от тези решения не става дума за изпращане на войници в Украйна. Такъв въпрос не се обсъжда, уточни Денков.

Относно срещата в Париж, премиерът отбеляза, че на нея не се взимат решения. „Министър Тагарев е изпратен там с мандат, с който да потвърди решенията. Ние изпращаме техническа и хуманитарна помощ. Посещението в Украйна също бе подчинено на решенията на МС и НС. Съвместната декларация, която пописахме с министър-председателят на Украйна е качена на сайта на Министерски съвет, който иска може да я прочете“, добави още той.

 

„В качеството си на министър-председател за пети път казвам, че сме против изпращането на български войски в Украйна. И в лично качество съм против. Русия е агресор, който нападна Украйна. Ние сме задължени да помагаме. Тези, които защитавате Русия , помислете си – вие работите срещу българския национален интерес. Заговори се , че след Украйна може да бъде Молдва. Всеки може да се замисли кой следва след Молдова.“, посочи още премиерът Денков.

 

Стигна се до размяна на реплики между депутатите. Денков се обърна към „Възраждане“ и техните избиратели: „Това, което искам да кажа на хорта, които подкрепят „Възраждане“ е, че Русия е тази която потиска българските граждани в окупираните украински територии. Пречат им да учат на майчиния си език“.

От БСП пък поздравиха министър Тагарев затова, че БТР-ите още не са изпратени на Украйна. „Срещата в Париж беше работна за обмен на мнения. Тя не е предвидена да взима решения и да подписва документи“, обясни Тагарев в отговор на въпрос на БСП за визитата му в Париж. След изказването му Гуцанов уточни, че не става дума за срещата в Париж, а за визитата в Украйна. На свой ред Денков заяви, че министър Тагарев не е бил в Украйна.

 

България няма намерение да обсъжда и изпраща български войски в Украйна, категоричен бе и Тагарев.

 

„България е поела ангажимент да обучава военнослужещи с решения на НС и според програми на НАТО. Според програмите на НАТО, в България се обучават украински военни на английски език, без въоръжение. В тези програми сме максимално прозрачни. Украински военнослужещи, обучаващи се с въоръжение в България – няма“, това заяви Тагарев в отговор на въпрос на „Възраждане“ дали в страната ни се обучават украински военнослужещи.

Според Тошко Йорданов изявленията на Денков и Тагарев създават напрежение в обществото. „С вашето плямпане обезкървявате Българската армия. Вие не отговорихте конкретно на нито един въпрос. Вдигнахте височайшите си тела и се разходихте до Украйна, за да се снимате. Много се радвам, че ви остават 3-4 дни“, каза още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *