Социолози: Десислава Атанасова е дялан камък, за всичко става. Но правителството не става

България отблизо

„Има нов авторитетен анализ, както и прогноза за бъдещето на българското правителство. Няма вариант на компромис.

Всичко в правителството ще е договорено, роля ще играе хитростта. Това ще бъде огромно състезание на дипломация“, това заяви социологът Андрей Райчев пред БНТ.

 

„Предполагам, че ще изберат за конституционен съдия г-жа Десислава Атанасова. Тя е дялан камък. Може би ще се търсят компромисни фигури, които се харесват и от двете страни.

Началото на годината показа как ще се гласува след това – ядосваме своите избиратели, но накрая ще ги мобилизираме да излязат да гласуват“, коментира политологът Васил Гарнизов.

Това правителство е брак по сметка и гласувано с отвращение. То е принудено геополитическо правителство и зависи от това кога и как ще свърши войната в Украйна„, подчерта Райчев.

„Това правителство решава един много труден и сложен въпрос – как да сме лоялни към НАТО, но да се държим сякаш не е така, за да сме заедно с народа си. Българите не виждат тази война, така както светът я вижда„, обясни той.

„ПП подценяват факта, че в самата им коалиция цъка часовник-бомба. Те не чуха репликата на Иван Костов – „за последен път не гласувам за вас – леви сте ми“. Те не виждат нюансите на (Христо) Иванов и говорят и от името на „Демократична България“ (ДБ)“, поясни Райчев.

Според социолога те нямат план, което може само да им повлияе негативно и да губят повече на следващи избори.

Според Кристиян Шкварек е добре коалицията ПП-ДБ да преглътне обидата и да подкрепи кабинет на ГЕРБ, защото на следващи избори ще загуби подкрепа: „Те са изгубили рекорден брой депутати от предишните избори спрямо сега. Има един мит за втората партия – в момента тя не е ПП, а „Възраждане“. В момента ПП всъщност имат 28 депутати, а ДБ – 26″.

По думите на Гарнизов индивидите имат значение: „Когато Тагарев беше съгласуван като министър на отбраната, аз престанах да се интересувам от другите теми. Той беше атакуван  от други политици, извън коалицията“.

Той даде съвет на управляващите: „Търсиш авторитети, а те останаха малко в България. Да се постараят да немерят такива фигури, които няма да ядосат собствения им народ“.

Двамата дадоха кратка оценка на частичното ни приемане в Шенген.

Социологът Андрей Райчев го определи като безспорен успех, който се приема като поражение.

Според политическият анализатор Васил Гарнизов това е умерен напредък, но все пак напредък.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *