Мика Зайкова разкри могат ли ЕС и България да заменят руския природен газ с американски!

България отблизо

САЩ и Евросъюзът обявиха ново сътрудничество за ликвидиране зависимостта на континента от руските енергоносители. Съгласно плана, Щатите и други страни ще увеличат тази година износа на втечнен газ за Европа с 15 милиарда кубични метра. 

„Ако, обаче, Европа се окаже от руския газ, липсата ще е огромната цифра от 250 милиарда кубически метра. Тези 15 милиарда са само капка в морето. Да не говорим, трябва да се види кой ще ги даде, откъде ще дойдат, по коя инфраструктура ще дойдат, колко ще ни струва и как това ще се отрази на икономиката на България“.

Това каза в „Твоят ден“ икономистът Мика Зайкова.

Тя подчерта, че Русия е най-богатата на газ страна в света, следвана от Иран, Катар и след това САЩ, като там става дума предимно за шистов газ. Припомняме, че Иран и Катар отказаха да доставят допълнителни количества газ, защото нямат налични. Саудитска Арабия и ОАЕ също отказаха. А САЩ не може да изнесе дори една минимална част от това огромно количество газ, което потребява Европа.

Следователно руският газ няма алтернатива и приказките за замяна и диверсификация са само балони на пропагандата.

Според Мика Зайкова европейската инфраструктура за пренос на газ е изключително нецелесъобразна.

„Ясно е, че тези 15 милиарда кубични метра са крайно недостатъчни, но те няма и да стигнат до нас. Първо защото няма достатъчно танкери за пренос, а което стигне, ще е до Германия, до Западна Европа“, добави още икономистът.

Тя разясни също, че този шистов газ трябва да бъде преработен, за да се използва.

„При всички положения газа, течащ по тръба, е много по-евтин от този, който трябва да бъде преработен, а идва и през океана“, каза още Зайкова.

Икономистът Стоян Панчев сподели изтъкнатите аргументи за липса на добра инфраструктура навсякъде в Европа по отношение преноса на газ и добави, че при изключване на значителна част от някакво предлагане, а търсенето е същото, дори нараства, цените се покачват.

„Независимо от наличието или липсата на инфраструктурата, по която да дойде газа, цената му ще е със сигурност по-висока. Няма как при откъсване на Европа от руския газ цената да не се повиши“, подчерта Панчев.

Той отбеляза, че в момента това се случва и с други борсови стоки, които основно изнасят Русия, Украйна и Беларус.

Експертът смята, че е възможно да се получи и конкуренция за доставките на газ и сред самите страни в Европа, като германският търговски министър вече е направил обиколки в Близкия Изток, за да договаря за Германия допълнителни доставки.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *