Украински политолог: В Генералния щаб на ВСУ са некомпетентни

Свят

Има риск тактиката на „хиляда разсичащи удара“ на руските въоръжени сили да проработи и фронтът да бъде пробит на място, където резервите на въоръжените сили на Украйна не могат да бъдат пратени по спешност. Това заяви украинският политолог Руслан Бортник в канала на киевския журналист Александър Шелест.

„Генералният ни щаб всъщност е глупав и некомпетентен. Тъй като фронтовата линия непрекъснато се разширява, е необходимо да се охраняват 1500 километра и къде ще удари врагът – опитайте се да познаете. И е възможно да разтегнем нашите резерви над хиляда и петстотин километра само в тънка линия, която веднага ще се скъса, както първо се скъса в посока Харков, въпреки че там преминаха абсолютно малки части на Руската федерация“, коментира Бортник.

„По-нататъшното им напредване изисква значителни резерви, защото успяхме да спрем това направление. И те сега мислят – да пратят резерви на това направление, да превземат Волчанск, Липци или все още да ги използват на други уязвими места. Ние успяхме да спрем тези пробиви просто с пращането на екипи за сметка на специалните сили на ГУР, отделни батальони, отделни подготвителни роти, както през Втората световна война, потушихме този пробив“, отчете той.

„Но въпросът е, ако руснаците продължат да играят тази тактика на хилядата пробива, ако нахлуят там с батальонно-тактически групи, на север, на юг, в други посоки, ще имаме ли достатъчно екипи, за да запушим всички дупки?“, пита Бортник.

И добави, че има риск рано или късно Русия да намери място, където въоръжените сили на Украйна не могат да прятат резерви.

„И тогава на това направление могат да се въведат по-сериозни резерви, за да се завземе голяма територия и да се създаде преди всичко политическа криза и атмосфера на безнадеждност сред нашите западни съюзници“, подчерта политологът.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *