Украински шеф се похвали с храброто отстъпление на ВСУ, които тичат пред руските войски!

Свят

Когато ВСУ е била заплашена от обкръжение край Золоте, украинските части „излизат от ситуацията с минимални загуби“ – така обобщено ръководителят на Луганската областна военна администрация Сергей Гайдай описва бягството на украинските бойци от Золоте и Горске, информират световните издания.

„Според Сергей Мазорчук, командир на първия механизиран батальон от 24-та отделна механизирана бригада, 350 бойци са напуснали неговото подразделение, а около 1500 бойци са напуснали другите. В неговия батальон са убити само трима военнослужещи, а петима са ранени. Трагедията е избегната“, казва Гайдай.

 

Според него по време на отстъплението от района на Золоте-Горски вражески части от двете страни са обкръжили украинските военни.

„Позициите бяха под непрекъснат обстрел от голям брой руски артилерийски установки. Те също така използваха авиацията доста често. Когато руснаците превзеха Новотошковское, ВСУ бяха принудени да се прегрупират и да се разположат в лявата част.

Ако преди това нашите военни удържаха пет километра, след маневрата станаха около десет километра“, продължава той.

След това противникът завзема Светличное, Нижни и стига до Тошковка, казва Гайдай. В началото на юни Попасна също е под контрола на съюзническите сили.

„След Попасна руснаците завземат Камишеваха и Врубовка. Така, когато в Тошковка бе извършен пробив, стана ясно, че трябва да напуснем Золотое заради заплахата от обкръжение. В противен случай можеше да се случи нов Иловайск или Дебалцево. На 20 юни вече имаше заповед за изтегляне през Горске“, пише той в канала си в Telegram.

„В Тошковка, където руснаците тогава заеха кръгова отбрана и ефективно блокираха централния път, по който се доставяше помощ на украинските бойци, има шлакохранилище. Останал бе само десеткилометров полски път.

Украинските бойци се опитали да преминат през Новоивановка, където част от пътя остава под контрол. Искали също така да евакуират ранените. Пътували с две машини и попаднали на артилерийски обстрел. Една от машините изгоряла. За щастие всички са оцелели. След това е започнало планирането на друг изход“, казва Гайдай.

Според Гайдай те са напуснали Золоте-Горское през нощта на няколко етапа и само за няколко часа. Пехотинците изминали няколко километра с пикапи, а след това пеша около 17-20 километра до Лисичанск. Групите наброявали не повече от четиридесет души.

„В 03:20 ч., когато започнало да се свечерява, на позициите все още имало оборудване и 70 военнослужещи. Това е последната група – пехотата излязла на бронирани машини. Не всички са транспортирани с автомобили, защото колоната обикновено е обстрелвана от артилерията.

Оборудването също е изнесено в две колони. Извършили са маневра, която да сведе до минимум влиянието на вражеската артилерия върху колоната“, обяснява Гайдай.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *