Украинците се жалват: Сътрудничеството на Русия с тази страна е пагубно за нас!

Свят

Украйна разполага с малко средства за защита срещу ирански балистични ракети, така че ситуацията, ако те бъдат прехвърлени на Русия, е „много лоша“ за нас, смята военният експерт Павел Нарожни.

 

„За нас това не е добра новина. Защото въпросните балистични ракети – ние имаме малко средства за защита срещу тях. Ако Пентагонът или Германия ни бяха дали системи Patriot, тогава щяхме да сме защитени. Поне тези точки, където такива системи ще бъдат монтирани“, коментира експертът информацията на британското разузнаване пред УНИАН.

Говорейки за това как можем да се окаже натиск върху Иран, за да не прехвърля военни ракети, дронове и други подобни на Русия, Нарожни предположи, че това може да стане чрез преразглеждане на санкциите по отношение на търговията с петрол.

Според него, обаче, от „военна гледна точка“ сега Западът няма да наложи санкции на Иран.

Нещо повече. „Америка няма да нанесе военен удар по Иран. Израел го прави постоянно, но Иран го спира по много начини. Следователно ситуацията с Иран е много лоша за нас„, каза Нарожни.

Както УНИАН съобщи по-рано, според британското разузнаване, Иран стана един от основните военни съюзници на Русия след нахлуването й в Украйна. По-специално, през следващите месеци Руската федерация може да получи стотици балистични ракети от Иран. В замяна Москва вероятно ще предложи на Техеран безпрецедентно ниво на военна и техническа помощ.

Съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк подчерта, че подобно сътрудничество между Иран и Русия представлява опасност не само за Украйна, но и за страните в световен мащаб. Русия помага на Иран с военни, вероятно включително ядрени технологии, „за да подпали Близкия изток“. Подоляк отбеляза, че това вече не е въпрос на Украйна, това е въпрос на глобална сигурност.

По-рано през август стана известно, че Иран е продал партида от своите дронове камикадзе на Русия. Това е нанесло големи щети на енергийни съоръжения в Киев и другите големи градове.

В средата на октомври се появиха съобщения, че Русия е поръчала още над 2000 дрона от Иран.

През ноември Юрий Игнат, говорител на командването на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна, каза, че Русия вече е изстреляла повече от 400 ирански дрона камикадзе в Украйна.

Tagged

1 thought on “Украинците се жалват: Сътрудничеството на Русия с тази страна е пагубно за нас!

  1. Сащ и ЕС подпомагат УкраИна,нали?Защо Иран да не подпомага Русия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *