Шенген се тресе и изчезва, къде ни водят сглобкаджиите?

Свят

Шенгенското споразумение се подкопава от все повече страни от Европейския съюз и все повече стават опасенията, че премахването на споразумението за пространство без вътрешен граничен контрол може да бъде началото на края за целия ЕС, коментира германското издание Focus, като се позовава на статия в британския вестник The Daily Express.

„Европейският съюз може да се сблъска с голяма криза, тъй като все повече страни се противопоставят на правилата на Шенгенското пространство“, допълват от редакцията, след което отбелязват: „Това би означавало край на свободното движение на хора, един от основните стълбове на ЕС, и следователно би могло да доведе до края на Общността“.

Единадесет държави от ЕС – включително Франция, Германия, Словакия и Швеция – вече въведоха допълнителен граничен контрол. Мерки като проверки на самоличността и на превозни средства представляват отклонение от шенгенските правила, които бяха въведени през 1985 година и до голяма степен премахнаха граничния контрол в рамките на държавите-членки на ЕС.

А това премахване на свободното движение вътре в ЕС, което вече се случва, означава ликвидиране на Шенген. Нашите „демократи“ и сглобкаджии обаче, все още бълнуват за Шенген като за някаква обетована земя, от която ще отидат направо в Рая. Само че това няма да се случи, просто защото Шенген изчезва преди още ние да сме се присъединили към него.

Критика на шенгенските правила

В интервю бившият член на Европейския парламент Бен Хабиб нарече решението за премахване на границите „глупаво“. Произтичащият пропуск в сигурността и липсата на контрол върху движението на нелегални мигранти и трафиканти биха изложили страните на риск. Според Хабиб 333 000 нелегални мигранти са влезли в ЕС миналата година и следователно са получили възможност да се движат свободно след пристигането си.

Въпреки критиките Хабиб е оптимист, че някои страни, включително Франция, са въвели отново граничния контрол. Това би дало надежда, че нелегалната миграция може да бъде ограничена.

Необходими са нови отговори на миграцията

The Daily Express съобщава също, че ЕС наскоро одобри нов пакт за миграцията, който ще улесни държавите-членки да депортират лица, чиито молби за убежище не са били удовлетворени. Пактът предвижда също създаването на центрове за убежище в Южна Европа и по-справедливо разпределение на отговорностите между страните-членки на ЕС. В изявление Европейската комисия подчерта значението на документа за ефективен европейски отговор на миграционната криза.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *