Украинци и американци вече признават, че руската армия настъпва здраво!

Свят

Вчера беше 170-ият ден от войната в Украйна. Ето каква е ситуацията в Донбас на 12 август. И така, какво съобщава украинският генерален щаб и други източници, информира украинският strana.today:

1. Близо до Северск врагът отново напредна към Верхнекаменское и Ивано-Дариевка. А също и от Белогоровка до Григоровка. Атаките, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, са били отблъснати. Но, както виждаме, тази седмица руснаците отново се активизираха в тази посока.

 

Възможно е обаче тези атаки да са необходими, за да не могат Въоръжените сили на Украйна да прехвърлят сили по на юг – в района на Бахмут и Донецк, където руснаците водят основните настъпателни действия.

2. По време на настъплението от Горловка до Зайцево руснаците имаха частичен успех, съобщи Генералният щаб на ВСУ. Има атака срещу съседното село Кодема, което руснаците се опитват да превземат от няколко дни.

ДНР също твърди, че е настъпила в село Жованка северно от Горловка, през което минава фронтовата линия. Украинската страна не потвърди това.

Има също съобщения, че западно от Горловка руснаците са атакували Розовка (от Новобахмутовка и Новоселовка). Предвид трафика на Зайцево е възможно да видим опит за покриване на Торецк и Ню Йорк.

Боевете край Бахмут също са много силни.

Близо до Донецк врагът напредна в районите на Авдеевка от Спартак, в Пески, а също и на Маринка. Атаките са неуспешни, според Генералния щаб врагът е изхвърлен на предишните си позиции.

ДНР посочва, че Пески е превзет 90%, а Маринка – две трети. Това не се потвърждава официално от Киев.
Южните фронтове
Историята със Запорожката АЕЦ продължава. Вчера обстрелът на централата беше обсъден в Съвета за сигурност на ООН.

Шефът на МААЕ Гроси каза, че към момента няма данни за непосредствена заплаха от ядрена авария, но ситуацията е заплашителна и е необходимо пътуване на инспектори до съоръжението.

При това пътуване заседанието очерта две основни позиции.

Русия се застъпва за посещение на инспектори без предварителни условия. Украйна и нейните съюзници – Великобритания и САЩ – настояват за изтегляне на руските войски от станцията и демилитаризация на района около нея. На няколко пъти от американци и англичани се чу тезата, че централата няма да е в безопасност, докато руснаците я държат.

Това не беше директно заявено, но Украйна, очевидно, все още не е съгласна с посещението на експерти от МААЕ, докато централата е под контрола на Руската федерация. Що се отнася до този, който я обстрелва, само Киев се изказа ясно по този въпрос, като обвини Москва, че е ударила централата. Останалите страни, включително Лондон и Вашингтон, се въздържаха от оценки по този въпрос. Русия обвини Украйна за обстрела.

Вчера назначените от Русия „власти“ на Запорожка област заплашиха да затворят централата заради обстрела. И да спрат електроснабдяването на Украйна.

На юг въоръжените сили на Украйна нанесоха нов удар по моста в Нова Каховка. Контролираните от Русия власти казват, че ударите „не са критични“.

В Украйна вчера пристигнаха нови реактивни системи за залпов огън M270 от Великобритания, съобщи министърът на отбраната Алексий Резников. Именно такива системи (или подобни на тях „Хаймари“) обстрелват обекти в тила на руснаците.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *