Унгария блокира 50 млрд. евро за Украйна

Свят

Унгария блокира помощ от 50 милиарда евро за Украйна. Това стана часове, след като лидерите от ЕС дадоха зелена светлина за начало на преговорите за членство с Украйна и Молдова и предоставянето на статут на кандидат за член на Грузия, предава БНТ.

Отпускането на помощ за Киев ще бъде обсъдено на следващата среща на върха през януари. Унгарският премиер Виктор Орбан, който е против започването на преговори за членство с Украйна, напусна залата преди гласуването и не наложи вето на решението. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи решението за започване на преговори като историческо. Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на европейските лидери. Според него започването на преговори за членство със страната е “победа за Украйна и победа за Европа, победа, която мотивира, вдъхновява и дава сили”.

В заключенията си от срещата лидерите приветстваха и постигнатото съгласие за 12-и пакет от санкции срещу Русия. Очаква се новият пакет да бъде окончателно одобрен в следващите дни. Българският премиер Николай Денков също участва в срещата на върха в Брюксел, която продължава и днес.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *