Унгарският външен министър: Миграцията не трябва да се управлява, а да се спре

България отблизо

България и Унгария, които сме на външните граници на Европейския съюз (ЕС), знаем, че за собствената ни сигурност и за сигурността на Европа миграцията не трябва да се управлява, а трябва да се спре.

 

Това обяви пред журналисти министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто след срещата си с външния министър Николай Милков в Министерството на външните работи.
Смятаме, че е ужасно, че не можахме да приемем България в Шенгенското пространство, заяви министър Сиярто, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че най-големият мигрантски натиск идва от Западните Балкани, а от друга страна страните от Централна Европа трябва да предприемат големи усилия, за да спират този натиск.
По думите му е много опасно за бъдещето на ЕС, че Брюксел не подкрепя „истинската“ защита на границата. „Не подпомага оградата да се издържа. Тук не става въпрос за Фронтекс, а за истинската защита на границата, не получаваме никаква финансова подкрепа“, изтъкна министър Сиятро.

България и Унгария правят неща, които са над силите им, издигнали са ограда на границата, използват големи човешки ресурси, за да спрат нелегалната миграция, добави той.

Според него страни членки в Шенгенското пространство не правят толкова, колкото България за защитаването на външните граници. Затова ние искаме България по-скоро да стане член на Шенгенското пространство, заяви той.

Попитан какви мерки ще предприеме Унгария за приемането на България в Шенгенското пространство, министър Сиярто заяви, че от унгарска страна винаги ще подкрепят да не се прилага двоен стандарт.

„Няма да разрешим субективни критерии да заместват обективните условия, които са вписани в договорите. България отговаря на обективните условия, България трябва да стане член на Шенген. И ние няма да разрешим поради политически или други причини някой да не подкрепи това“, категоричен бе унгарският външен министър.

По време на срещата стана ясно още, че стокообменът между България и Унгария може да надмине 2 млрд. лв. тази година.

Това е една много добра цифра и показател, който говори добре за присъствието на Унгария в България, включително и като инвеститор, и за българското присъствие в Унгария, коментира министър Милков.

Съгласихме се, че трябва да продължим взаимодействието в рамките на ЕС и НАТО, където ключовият въпрос е постигане и поддържане на консенсус по всички въпроси, които се обсъждат, каза още Милков.

Последиците от войната са лоши, както за Унгария, така и за България, заяви министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.

По думите на Сиярто, вследствие на войната в Украйна и санкциите, една от най-големите последици са предизвикателствата за енергийните доставки в Европа. Този въпрос не е идеологически или политически, той е физически, отбеляза той. За да можем да снабдим страната с енергия, имаме нужда от енергийни ресурси, а второ – имаме нужда от маршрут за транзит. Енергийните доставки в Унгария са сигурни, защото нашите доставчици са сигурни, както и транзитните страни, коментира Сиярто.

(БТА)

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *