Путин: Западните спонсори на Киев засилват войната, ще им отговорим подобаващо

Свят

Президентът Владимир Путин предупреди Киев и Запада, че ще понесат всички последствия от „разрушителната“ политика, която водят с нарастващите доставки на западни оръжия за Украйна.

Той направи това в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха от Кремъл.

Путин заяви, че Киев следва „разрушителна линия“ и че е „заложил на засилване на военните действия с подкрепата на западните спонсори, които увеличават доставките на оръжия и военно оборудване. Стопанинът на Кремъл обяви, че това е контрапродуктивно не само за Киев, но и за Запада, защото по този начин Киев съсипва Украйна, а Западът съсипва икономиката и военните си запаси“, съобщиха от Кремъл.

Путин също така обвини Киев, че е отхвърлил предложението му за прекратяване на бойните действия на Коледа, която се отбелязва на 7 януари в Русия и Украйна. По това време Украйна отхвърли предложението като руски трик, за да се печели време за прегрупиране на силите.

Руският президент подчерта, че  обещаните от Великобритания 14 танка Challenger 2 на Киев ще бъдат унищожени, също както и предишните 4000 бойни бронирани машини, които Западът достави на Зеленски, и които сега ръждясват по украинските полета.

Руският държавен глава посъветва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да бъде по-обран в изказванията си и да не обещава още тежки оръжия на Киев , понеже това може да се превърне в провал за отбранителните способности на Алианса, който ще изразходва голяма част от въоръженията си, а после няколко години ще бъде безпомощен.

От своя страна турското президентство заяви, че „президентът Ердоган е готов да улесни и да посредничи за установяването на траен мир между Русия и Украйна“.

Кремъл съобщи също, че Путин и Ердоган са обсъдили размяната на руски и украински военнопленници, включително ранени войници.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *