Флорида изпраща националната си гвардия в подкрепа на Тексас

Свят

Губернаторът на Флорида Рон Десантис обяви решението си да изпрати войници от Националната гвардия на щата в Тексас, за да помогнат за спирането на потока от нелегални мигранти през границата с Мексико, съобщи Fox News.

Става дума за батальон с численост до 1000 военнослужещи – уточни той.

„Тук сме, за да кажем, като народ на Флорида, че трябва да спрем това нашествие по южната ни граница веднъж завинаги“, каза губернаторът, застанал заобиколен от гвардейци и до табела с надпис „Спрете нашествието“.

Десантис заяви, че президентът Джо Байдън има правомощията да затвори границата, но му „липсва воля“ да го направи. „Липсва му способността да види проблема такъв, какъвто е, и да си свърши работата“, подчерта той.

Това е първият случай, в който сили на Националната гвардия на Флорида ще бъдат разположени извън щата, отбелязва телевизионният канал.

В подкрепа на губернатора на Тексас Грег Абът, който се противопостави на федералните власти във връзка с миграционната криза, вече се обявиха 25 губернатори на републикански щати, които обвиниха Байдън и неговата администрация, че отказват да прилагат имиграционните закони.

Някои щати обявиха готовността си да изпратят служители на правоохранителните органи в Тексас, за да се борят с нелегалните мигранти. Шефът на полицията на Тексас лейтенант Дан Патрик заплаши президента с конфронтация с полицията и въоръжените сили на щата.

Между властите в Тексас и администрацията на САЩ възниква конфликт относно контрола на границата с Мексико.

Още през пролетта на 2021 г. републиканският губернатор на Тексас Грег Абът инициира некоординирана с федералните власти операция за предотвратяване на незаконния поток от мигранти и наркотици от Мексико под кодовото име „Самотна звезда“. Тексас е наричан „Щатът на самотната звезда“, тъй като това е звездата на знамето му.

Впоследствие, поради влошаващите се условия на южната граница, по бреговете на река Рио Гранде – естествена преграда между Съединените щати и Мексико – са монтирани няколко реда бодлива тел. На Националната гвардия на Тексас и на полицейските служители, разположени на границата, беше разрешено да арестуват нелегални мигранти по обвинения в нарушаване на обществения ред. През лятото на 2023 г. на 305-метров участък от река Рио Гранде близо до град Игъл Пас се появи плаваща бариера – верига от буйове.

На 1 декември 2023 г. федерален съд нарежда буйовете да бъдат премахнати, но властите в Тексас отказват да се съобразят с това. През януари 2024 година Националната гвардия и щатската полиция на Тексас поемат контрола над парковата зона в Ийгъл Пас и спират да пропускат автомобилите на федералните гранични патрули.

Източник Нюз.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *