Фон дер Лайен заплаши Русия и обеща още много милиарди за Киев

Свят

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна на необявено посещение в Киев и отбеляза напредъка на Украйна по пътя към еврочленството. 

 

Президентът Володимир Зеленски изрази несъгласие с думите на военен командир за патова ситуация на фронта с Русия.

Украйна е била и в по-тежки ситуации – отбеляза президентът Володимир Зеленски по повод констатацията на главнокомандващия Валерий Залужни в британското списание „Икономист“, че конфликтът с Русия навлиза в нов етап на позиционна война, включваща статични и изтощителни битки.

Човешките права

На съвместната пресконференция с Урсула фон дер Лайен Зеленски подчерта, че дори в разгара на войната Украйна не спира с необходимите за еврочленството реформи и обеща да бъдат изпълнени всички препоръки на ЕК, в това число в сферата на върховенството на закона, защитата на човешките права, повече прозрачност на държавните институции и укрепване на системата за борба с корупцията.

Фон дер Лайен заяви, че подкрепата на ЕС за Украйна до момента възлиза на почти 83 милиарда евро. Tя допълни, че Украйна се нуждае от още финансиране за справяне с текущите нужди. Затова ЕК е предложила на държавите членки допълнителна помощ в размер на 50 милиарда евро до 2027 година.

Фон дер Лайен обеща да продължи да кара „Русия да плаща за военната си агресия“.

„Сегашните ни санкции засегнаха дълбоко руската икономика и много скоро ще предложим на държавите членки своя 12-и пакет от санкции“, каза председателят на ЕК.

Tagged

2 thoughts on “Фон дер Лайен заплаши Русия и обеща още много милиарди за Киев

  1. .Мдаааа, нашмъркали са се заедно и плещят глупости. Абе друсалки бате… хахавели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *