Франс Тимерманс: Еврокомисията сгреши за ваксините, но като свърши пандемията ще си поправим грешките!

Свят

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс призна, че стратегията на ЕС за ваксиниране се е провалила.

„Вярно е, че са направени грешки при поръчката на ваксините както в Брюксел, така и в държавите-членки“, каза Тимерманс пред Tagesspiegel. „Готов съм да направя равносметка в края на пандемията. Тогава можем да видим какво сме сгрешили и какво сме направили правилно „, каза той. В настоящата ситуация обаче става въпрос за това цяла Европа да получи ваксина.“ Той разбира твърдението на гражданите, че трябва да доставим ваксината възможно най-бързо.

Не е ли твърде късно да се поправят грешките чак след пандемията?! Защото да правиш равносметка след пандемията е наистина хубаво, но тук има грешки, които трябва да се поправят веднага, а не след като пандемията убие още хора.

Според Тимерманс обаче, съвместната поръчка на ЕС за ваксини е била правилна.

Припомняме, че вчера от Европейската комисия в изявление обявиха, че разпределението на дози ваксини срещу коронавирус е било съгласно предварителните споразумения за покупка и е следвало прозрачен процес. Комисията е съгласна с последните изявления на няколко държави-членки  че най-справедливото разпределяне на дози ваксини е пропорционално на населението на всяка държава-членка. Това е решението, което Комисията предложи за всички споразумения за предварителни покупки. Това е справедливо решение, тъй като вирусът е навсякъде, във всички части на ЕС.

Изявлението бе разпространено в отговор на искането на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия към Еврокомисията да се прегледа детайлно процесът на поръчка и доставка на ваксините. Това се случи, след като австрийският канцлер Себастиан Курц критикува в петък, че въпреки договореностите в ЕС за разпространение на ваксините на глава от населението, някои страни получават значително повече от други. В писмото се твърди, че „ако тази система продължи, тя ще започне да създава и задълбочава огромни различия между държавите-членки до това лято“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *