Франция размаха пръст на Киев за руските реактори от България

Свят

Лидерът на френската дясна партия „Патриоти“ Флориан Филипо разкритикува в Twitter плановете на Украйна да закупи два ядрени реактора руско производство от България със средства от ЕС.

„Докато Франция и ЕС се прострелват в крака с огромен куршум, налагайки антируски санкции, Украйна на Зеленски купува руски ядрени реактори, и то дори с наши пари! Кога ще свърши тази шега?“ – написа политикът.

Филипо прилага към публикацията снимка на статия, публикувана от Euractiv. В нея се отбелязва, че по време на неотдавнашното си посещение в България Владимир Зеленски е обсъдил с българския министър-председател Николай Денков продажбата на два ядрени реактора руско производство на Киев. Реакторите са закупени преди пет години, но българските власти не са в състояние да покрият стойността им, поради което българският парламент даде зелена светлина на правителството да започне преговори с Украйна.

В същото време, според Euractiv, представител на Европейската комисия е потвърдил, че закупуването на реакторите, което ще струва 600 млн. евро, може да бъде финансирано от Европейския съюз. През тази година ЕС отпуска на Украйна финансова помощ в размер на 1,5 млрд. евро всеки месец.

Източник: Риа Новости

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *