„Хандесблат РАЗКРИ: Русия изтласква САЩ от Европа! Фактите зашеметяват!

Свят

Немското издание „Хандесблат“ разкри, че за  финансовата 2018 година Русия и Газпром са постигнали зашеметяващи успехи. На първо място, Газпром скоро ще се отърве от твърде много разходи, които досега е правил.

Изминалата 2018 година стана рекордна във финансов план за руската компания „Газпром“.

Това съобщава германският вестник „Хандесблат“, позовавайки се на изявление на ръководителя на компанията „Газпром“ Алексей Милер.

 През 2019 г. компанията очаква по-нататъшен ръст на печалбата: според анализаторите, в близко бъдеще концернът вече няма да се обременява с нови скъпи проекти за изграждане на газопроводи. Факт е, че готовите проекти, включително „Силата на Сибир“ или „Северен поток-2“, които все още са в процес на изграждане, ще започнат да дават желания резултат почти веднага.

Понастоящем данните за износа на „Газпром“ леко са спаднали, но не толкова, колкото се очакваше – подобен спад се дължи на топлата зима в Европа. Що се отнася до прогнозите за износа на гориво за текущата година, те изглеждат много по-оптимистични, защото тук е важно да се вземе предвид ниската цена на природния газ, доставян от Руската федерация на европейските страни.

„Сега 1000 кубически метра се търгуват на цени под международно приетите и тази цифра може да се понижи още. Основната причина за такива ниски цени са огромните доставки на втечнен шистов газ за Европа от САЩ, ”обяснява германската преса, припомняйки ролята на САЩ в борбата за пазара на ЕС.

Анализаторите отбелязват, че конфронтацията, упражнявана от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, срещу „Северен поток 2“ е мотивирана от икономически причини: през последните няколко години Вашингтон разшири производството на втечнен шистов газ, което означава, че се нуждае от нови пазари за продажби. Основният проблем в тази ситуация обаче е фактът, че ниските цени са нерентабилни за американските производители на суровини от този вид, тъй като техните приходи от продажби не могат да покрият разходите за производство и транспортиране на горивото.

В случая с руския „Газпром“ всичко е много по-различно. Ниските цени не са „голям проблем“за руската страна. Понеже доставката на природен газ по тръбопроводи е много по-изгодна от транспортирането на втечнен шистов газ с кораби-контейнеровози. Освен това тръбопроводите позволяват да се избегне сложната процедура по втечняване на „синьото гориво“ а после обратното му връщане в газообразно състояние, обобщава „Хандесблат“.

Така Русия успешно „изтласква“ американския шистов газ от ЕС чрез системното прилагане на „европейската стратегия“.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *