Харалан Александров: Отговорното лидерство изисква в бурята да застанеш до Борисов, дори да не ти харесва!

България отблизо

Много голяма проверка за лидерството и управлението е тази криза. Това обяви в студиото на БНТ социалният антрополог Харалан Александров.

Криза на легитимност отдавна съществува, заради анархистичната медийна среда. Това прави трудно управлението на паниката и настроенията. Мен лично обаче ме притеснява психичното здраве на нацията, което никак не е добро. Защото ние минахме от режим на безразличие към голяма тревога, но има симптоми и на паника, коментира Александров.

По думите му сега радикално отричащите са най-подвластни на страха, срещу който се съпротивляваха. Те са минали от състояние на пълно отричане към паника. За щастие няма крайно саморазрушително поведение в голям мащаб.

Според Александров сега е трудно да си политик, особено в България. Това, което е било печелившо в една ситуация, сега не е така. Средата е свръхраздразнителна и необходимо да се намери успокоителен разказ, който да бъде излъчен от всички ешалони, които се борят с кризата.

Най-трудно е положението на управляващите. В по-комфортна позиция е опозицията. Ако се замислим обаче не е лесно да си опозиция. Защото сега отговорното лидерство предполага да подкрепиш управлението и колкото и да не ти харесва Борисов, по времето на урагана да застанеш до него. Опозицията трябва да намери деликатен баланс между критика и подкрепа, но повечето политици от опозицията нямат този морален авторитет, за да го направят. Тоест, те не могат да упражняват своето лидерство, без да загубят своята идентичност. Най-разрушителната линия е да се експлоатират страховете на хората. Но се надявам политиците да не се отдадат на своите разрушителни нагони, сподели социалният антрополог.

Александров изтъкна, че сега битката е изцяло е изнесена на полето на популизма. След това идва манийното поведение. Следващият момент обаче е логиката на биполярното разстройство – депресията, която влиза в сблъсък с реалността. А това води до саморазрушение, особено в ситуация, в която нямаме контрол между информационните потоци.

Голямата битка е между разума и манийното поведение. Този който може да мине по ръба на бръснача – той ще спечели тази битка…Депресията е по-опасна от манията, затова е добре да мислим и за психичното здраве, не само за физичното. Да запазим здравия си разум, призова на финала Харалан Александров.

 

Въпросът е дали Борисов здраво държи волана, а той едва ли ще му се изплъзне. „Управлението е много трудно, неуправляеми са процесите в голяма степен заради неконтролирани изяви в социалните медии. Няма масова паника все още, но има паника и това е симптоматика. Групата, която е паникьосана, съвпада с тези, които не признаваха коронавируса. Тези страхове са решение на проблемите лично. Страхът обаче може да бъде рационален и полезен. Все по-малко хора си позволяват да не признават заразата. Шири се мнението, че като не говорим за болестта и не я признаваме, тя ще ни подмине“, допълни той.

 

„Очаквам хора да започнат да продават кръвта си за кръвна плазма и да я държат в бутилки във фризерите“, каза още Александров.

 

„Трябва да се намери приемлив успокоителен разказ. Привидно в тази ситуация е най-тежко положението на управляващите. Не е лесно и да си в опозиция, бидейки срещу властта. Идва обаче ситуация, в която отговорното управление изисква опозицията да подкрепи властта. Опозицията обаче няма този морален интегритет. Няма го този момент у политиците на моралната зрялост.

Това не успокоява дори собствения им електорат, а това е разрушителен нагон. Битката в последните години е изнесена на полето на популизма, това е мания, може хората да си изгорят маските като биполярно разстройство, но след това идва депресията.

 

И се иска интелектуална зрялост, за да преодолееш себеразрушението. Не е невъзможно да се стигне до такава катастрофа. Който запази здравия си разум и връзката си с хората, като мине по ръба на бръснача, той ще се справи с този тест. Енергията на гражданското общество се провали в желанието си да промени обществото, но доведе до разреждане на превъзбудата. Депресията е по-страшна и от манията, от това се страхувам“, добави Александров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *