Харалан Александров с потресаваща прогноза кой ще управлява! Ще се смаете!

България отблизо

Политологът Татяна Буруджиева и социалният антрополог Харалан Александров анализираха въпросите на деня в предаването „Беновска пита“ по Канал 3.

„Всеки, който се има за демократ да спре да указва на другите какво да прави. Най-бързият и добър начин да докажеш, че си герой е да имаш враг. В момента, в който не сработва тази схема, се търси следващ враг.

Търсиш за враг човек, който провокира мисленето на публиката, а не този, с който всички са съгласни. А за да провокираш публиката трябва повече мисъл и споскобности за анализ на ситуациите. Огромната част от българите седят пред телевизорите и не са толкова разделени“, изрази мнение Буруджиева.

„Протестиращите избраха да започнат да протестират точно между двете институции – МС и президентството. Забележителното е, че президентската институция дава възможност всеки президент да вкара в нея свой смисъл. Самата идея за разбирането на тази институция води до конкретните действия и позициониране. Когато основната ти функция е да олицетворяваш народа, всеки президент преценява как да го направи“, коментира тя.

„Нямаше нито един президент до този момент, който да не влезе в конфликт с изпълнителната власт, всеки влизаше. Президентът съвсем не е без власт, както се говори, изпълнителната власт е лишена от възможност да претендира за доверие, като няма мажоритарен вот“, добави Буруджиева.

„В момента е много хейтърска ситуацията, каквото и да кажат политиците, се намират групи хора в социалните мрежи, които да критикуват мненията им. Има псевдоусещане за пълна свобода, която вече се превръща в свободия, защото няма уважение към достойнството на другия. Всеки смята, че може да пише и коментира всичко, познава или не конкретната тема или ситуация“, завърши тя.

Харалан Александров, от своя страна, сподели:   „Критерият за обективност е дали подкрепяш позицията на говорещия. А този, който говори винаги се опитва да установи монопол върху истината. Това се нарича тоталитарно състояние на ума, където не е допустима друга гледна точка. Лагерите се противопоставят един срещу друг и ако се опитваш да имаш балансирана гледна точка и двете страни те нападат“.

„Процесите на прегрупиране са факт, живяхме във времена на доминация на ГЕРБ, опозицията не беше в добра кондиция, необходимостта от присъствие на несъгласни почти всмука в своята орбита президента Радев и той влезе в тази роля.

Сега Нинова подсказва с всички свои действия, че иска да поеме силна опозиционна роля, а това ще даде основание на президента да се прибере. По този начин, Радев постепенно ще бъде освободен от необходимостта да бъде лидер на опозиционното мнение. Затова в конфликта кой ще управлява – Борисов или Радев, отговорът е Корнелия Нинова“, каза още Александров.

„Инициативата за посещението на Каракачанов в САЩ е американска, ясно е, че американците имат нужда от надеждни съюзници на тази територия, заради постоянните опити за дестабилизация на региона от руска страна. Христо Иванов пък има изключително важна роля – може да осигури представителство на прогресистката либерална класа“, обясни анализаторът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *