Харалан Александров: Положението на богатите е много драматично! Трябва им психологическа помощ!

България отблизо

„Винаги е имало хора на социалното дъно. Истината е, че тяхното състояние не се промени и за съжаление сега няма как да се подобри“.

Голямата драма не е бедността, която в значителен сектор в България е устойчива, а обедняването на тези хора, които не са бедни и които сега вероятно ще започнат да обедняват“.

Това заяви социалния антрополог Харалан Александров в студиото на „Неделята на NOVA“.

„Такова обедняване като резултат от пандемията се появи на много места, особено в Южна Европа. От Италия например чуваме много тъжни и потресаващи истории“, коментира политологът Борис Попиванов.

„Много хора у нас през последните 10-15 години не бяха на социалното дъно, но успяха да изградят живота си малко над него. Ако това сега се срине, ще увеличи допълнително отчаянието на такова съществуване“, смята още той.

Според Харалан Александров, българите са много немилостиви към обедняващите предприемачи.

„Затова предприемачите в момента се чувстват като капиталисти, на които им предстои да бъдат разкулачени. Много е драматично. За тях трябва да има грижа и психологическа подкрепа. Не виждам как ще я получат“, отбеляза той.

„Правителството се движи по страшно тънко острие. То трябва да върне хората в активната икономика, а за тези, които не могат да бъдат върнати, да бъдат положени грижи“, коментира Александров, цитиран от Епицентър.бг.

В коментар на ИСТИНАТА ще припомним на този антрополог, че в началото на така наречения преход към капитализъм, българският народ сътвори една крилата мисъл: „Дебелите ще отслабнат, слабите ще изчезнат!“

Затова казваме на антрополога, че няма за какво да плаче за предприемачите. Техните банкови сметки са дебели. Те ще изкарат и тази криза. Но за наемните работници, огромното мнозинство от които сега вече са безработни, нещата стоят съвсем другояче. Те нямат други доходи, нямат спестявания, защото предишните им заплати не са го позволявали. С други думи, те са в отчаяното положение да не могат да изхранят семействата си и себе си.

Ето за тях си струва държавата да помисли. Още повече, те са и необходима работна сила. Как „предприемачите“ ще изплуват в тази криза?!? Нали ще им трябват работници? Или богатите пак ще се запилеят в Дубай и на Аруба и ще чакат да мине кризата?!

Сега държавата трябва да принуди тези разбойници, които ограбиха богатството на страната, да извадят на видело своите авоари и да ги инвестират в производството. А не в коли, яхти и почивки.

Само тогава ще имаме шанс да се измъкнем от дупката. Работниците отново ще работят, държавата ще получава своите данъци. Тоест, икономиката ще се завърти. Но ако набедените нашенски капиталисти скрият парите си, вместо да ги вложат в икономиката, ще бъде лошо за всички.

Но дали богатите ще разберат това просто правило?! Че ако искат да продължат бизнеса си трябва да спасят работниците..?!

Ако не го разберат, значи са излишни. И трябва да ги изгоним и да върнем държавата във всички сектори и предприятия. Понеже никой друг няма да се погрижи за обикновените хора в родината ни.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *