Харалан Александров се извъртя, иска нещо различно от ГЕРБ!

България отблизо

Най-добрият сценарий е да се състави правителство, което да получи устойчива подкрепа и да издържи колкото е възможно по-дълго време. Да имаме конструктивна опозиция, която да преглътне болката.

 

Така коментира пред Bulgaria ON AIR социалният антрополог Харалан Александров започналите консултации при президента Румен Радев за съставяне на ново правителство.

Той смята, че поведението на политическите партии е обсесивно, заради властта. Всички те са роби на пръстена на властта, буквално са обсебени от нея. Същевременно има нарастващо усещане на тревога от отговорността, която идва с властта. Битката е да завземеш колкото може по-голямо парче от властта. Много хора стоят и очакват нещо да се случи, без да са участвали в този процес.

Според него, смисълът на властта не е тя сама по себе си, не е да победиш противниците. Смисълът бил да се хармонизират дневните редове на многото радикални групи в обществото.

Единствено победителите можели да се държат капризно в момента. Останалите лидери нямали избор, били поставени в такава ситуация.

Конкретно за партиите, Александров счита, че „Има такъв народ“ като победители  ще кажат как ще изглежда това правителство. Останалите партии носят отговорност пред своя електорат и пред една много по-голяма публика. Коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“ вече е обявила социален дневен ред, който съвпада със заявката на БСП. Очертава се социално-реформаторско управление. По всичко личи, че най-желаният четвърти партньор ще бъде БСП, предполага той.

Според него, някои от партиите са обединени единствено от омразата им към ГЕРБ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *