Хизбула обяви „пълна готовност“ за намеса в конфликта, Иран предупреди САЩ

Свят

САЩ „трябва да контролират Израел“, ако искат да избегнат регионална война, заяви иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от Франс прес.

„Америка иска да позволи на Израел да унищожи Газа и това е груба грешка“, подчерта Абдолахиан по време на посещение в Бейрут.

„Ако израелските престъпления не бъдат спрени, не знаем какво може да се случи“, добави външният министър, който разговаря по-рано с лидера на „Хизбула“ Хасан Насралла, в момент, когато нарастват опасенията, че ливанската групировка може да отвори втори фронт във войната срещу Израел, водена от „Хамас“.

Външният министър подчерта, че „сигурността и мира в Ливан са важни за нас“.

 

Хиляди иранци се събраха днес на улиците на Техеран протест в подкрепа на палестинците. Те носеха плакати, на които пишеше „Долу Америка“ и „Долу Израел“.

Протести имаше и в други ирански градове, където бяха изгорени знамена на САЩ и Израел.

На багдадския площад „Тахрир“ също се проведе многохилядна демонстрация в подкрепа на палестинците. Участниците в нея скандираха „Не на окупацията“ и „Не на Америка“, разявайки палестински и иракски знамена. Огромно израелски знаме беше положено на земята, за да могат участниците да го тъпчат.

Проявата „В подкрепа на Газа“ беше организиран по призива на шиитския лидер в Ирак Моктада Садр.

Междувременно заместник-лидерът на „Хизбула“ шейх Наим Касем обяви днес, че ливанската шиитска групировка няма да се повлияе от призивите да стои настрана от конфликта между Израел и радикалното палестинско движение „Хамас“, предаде Ройтерс. Той допълни, че организацията му е в „пълна готовност“ за намеса в сраженията.

„Призивите от задкулисието, отправени към нас от велики сили, арабски държави, пратеници на ООН, пряко или непряко, в които ни се казва да не се намесваме, няма да имат ефект“, заяви той пред демонстранти, събрали се в южната част на ливанската столица Бейрут да протестират в защита на палестинците от ивицата Газа.

„Хизбула“ е съвършено наясно със своите задължения. Ние сме подготвени и се намираме в готовност, в пълна готовност, като следим развоя на събитията стъпка по стъпка“, каза Касем.

Групировката вече имаше многократни сблъсъци миналата седмица с Израел по протежението на ливанската граница, след като „Хамас“ нападна израелски градове, а в отговор израелската армия подложи на бомбардировки ивицата Газа.

Според информация от определени източници обаче „Хизбула“ е преценила досегашните си действия така, че да бъдат с ограничен обсег, за да избегне разпростирането на военните действия на територията на Ливан и в същото време да държи заети израелските отбранителни сили.

Касем е най-високопоставеният представител на „Хизбула“, който е говорил публично за разразяващото се насилие, посочва Ройтерс. Лидерът на групировката Хасан Насрала все още не е коментирал развоя на ситуацията.

„Въпросът, който ни се задава и чийто отговор се очаква от всички, е: Какво ще прави „Хизбула“ и какво ще бъде нейното участие?“, заяви Касем.

„Ние ще участваме в конфликта съгласно нашия план… Когато ни дойде времето за действие, ще действаме“, добави той.

Само часове след коментарите му израелските военни предупредиха жителите на село близо до ливанската граница да се скрият вкъщи и да заключат вратите и прозорците, заявявайки, че в региона е в ход предполагаемо въоръжено проникване.

Сигналът е станал в Ханита, на 500 метра  от границата и срещу ливанската общност Аалма Ел-Чаеб. В отговор Израел са обстреляли ливански гранични села.

Коментарите на Касем дойдоха, когато министърът на отбраната на Израел Йоав Галант този следобед нарече Хамас, Хизбула и Иран „ос на злото“. „Иран, Хизбула и Хамас са една ос, оста на злото. Всичко се решава като цяло от Иран“, каза той.

Галант говореше заедно с американския си колега Лойд Остин, след като Израел нареди на повече от един милион души, живеещи в северната част на Газа, да евакуират домовете си „незабавно“ и да избягат на юг само за 24 часа .

Заповедта идва преди опасенията за израелска сухопътна офанзива, насочена към изкореняване на Хамас в анклава, който беше описан днес от ръководителя на агенцията на ООН за палестинските бежанци като „бързо се превръща в адска дупка на ръба на колапса“.

Заповедта предизвика широка паника сред цивилните, които вече страдат от израелските въздушни удари и блокада, докато ООН нарече подобна евакуация „невъзможна“, заявявайки, че ще превърне и без това трагичната ситуация в бедствие.

Галант каза, че палестинските цивилни, „които искат да спасят живота си“, трябва да се вслушат в предупреждението на Израел да се евакуират на юг в анклава.

Той обаче отказа да отговори на репортерски въпрос дали Израел – който сигнализира, че сухопътна инвазия може да последва сегашния въздушен бараж срещу Газа – ще се придържа към известието за 24-часова евакуация, което издаде в петък сутринта.

По-рано, след като оставаха около 12 часа от 24-часовото предупреждение, Израел хвърли листовки над северна Газа, казвайки на жителите по улиците отдолу да бягат на юг.

Министърът на здравеопазването на Палестина предупреди, че Газа е изправена пред хуманитарна и здравна катастрофа и призова всички страни и правозащитни групи да помогнат за незабавното навлизане на медицинска и спешна помощ в анклава.

Шефът на Арабската лига Ахмед Абул Гейт определи израелската заповед като „принудително прехвърляне“, което според него представлява „престъпление “ , докато генералният секретар на панарабския орган в писмо, изпратено до шефа на ООН Антонио Гутериш, обвини Израел в извършване „жесток акт на отмъщение… наказващ безпомощни цивилни в Газа“.

Междувременно Хамас твърди, че най-малко 13 израелски и чуждестранни заложници, държани в северната част на Газа, са били убити при израелски въздушни удари през последните 24 часа и преди агенти на Хамас да изстрелят стотици ракети към Израел около обяд в петък.

„Тринадесет затворници… включително чужденци“ са били убити на пет места, насочени към израелски бойни самолети, каза въоръженото крило на Хамас в петък.

Израел отхвърли твърденията като „лъжи“.

Израелската бомбардировка над Газа започна в събота, след като терористи от Хамас вилняха в южната част на Израел, избивайки най-малко 1300 цивилни.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *