САЩ отново тръгнаха срещу Русия, но ги сполетя нещо неочаквано!

Свят

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три руски организации. Това се посочва в изявление от петък на финансовия отдел. 

Засегнатите руски организации са Федералната държавна бюджетна институция на Морската спасителна служба, Moртранссервиз и Фонда за топлинна и електроенергия в Самара.

Съединените щати добавят към своите санкционни списъци и 13 руски кораба, участващи в проекта. Те са „Академик Черски“, „Артемида Офшорна“, „Бахтемир“, „Балтийски изследовател“, „Финвал“, „Капитан Беклемишев“, „Мурман“, „Нарвал“, „Сивуч“, „Спасител Карев“, „Умка“, „Владислав Стрижов“ и “ Юрий Топчев“.

Но както отбелязва представителят на Белия дом Джен Псаки, сега вече е невъзможно да се спре довършването на газопровода „Северен поток 2“, защото Русия и Германия не обръщат никакво внимание на наложените от САЩ санкции.

Между впрочем, в сряда вечерта държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън потвърди, че Вашингтон се е отказал да въвежда санкции срещу германския оператор на „Северен поток 2“, Nord Stream 2 AG и неговия изпълнителен директор Матиас Уорниг. Според ръководителя на Държавния департамент, това решение е в националните интереси на САЩ.

Този завой на практика означава, че Вашингтон не иска да разваля отношенията си със своя отдавнашен и най-мощен съюзник в Европа – Германия. А това прави санкциите срещу руски фирми и кораби още по-безполезни.

Отбелязва се още, че американските санкции засягат само онези дейности на Федералната руска институция „Морска спасителна служба“, които са свързани с тръбопроводите „Северен поток – 2“ и „Турски поток“, съобщи Министерството на финансите.

С други думи, въведените вчера от САЩ санкции са отчаяни действия, които целят не да спрат строителството на газопровода „Северен поток 2“, а да запазят поне отчасти накърнения от Русия и Германия авторитет на Вашингтон. САЩ всъщност опитват да не изглеждат толкова безпомощни пред очите на света. Но…това не им се удава в необходимата степен.

И така ще бъде и за в бъдеще, като прогнозите на геополитолозите са, че ще става още по-лошо за Белия дом. Защото държавите вече не искат да се съобразяват с диктат, който разрушава техните икономики.

И защото на света съществува Русия, чиято военна и ядрена мощ е непреодолима пречка пред мераците на американските авантюристи да завладеят света.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *