Хилари Клинтън: Срамно е, че британското правителство не вижда намесата на Путин в Англия!

Свят

Необяснимо и срамно“ е, че британското правителство все още не е публикувало доклад за предполагаемата намеса на Путин и Русия в британската политика.

Това коментира Хилари Клинтън пред Би Би Си.

Докладът има официално разрешение от службите за сигурност, но ще бъде публикуван едва след изборите на 12 декември.

„Всеки човек, който гласува в тази страна, заслужава да види този доклад преди провеждането на изборите ви“, изтъкна бившият кандидат за президент на САЩ.

Докладът на Комисията за разузнаване и сигурност към британския парламент разглежда действията на Русия в британската демокрация.

Той включва твърдения за шпионаж, подривна дейност и намеса в изборите. Докладът също така съдържа доказателства от британски специални служби като GCHQ, МИ-5 и МИ-6 относно прикритите руски опити за повлияване на резултата от референдума за Европейския съюз през 2016 г. и парламентарните избори през 2017 г.

Докладът е завършен през март и е представен на вниманието на „Даунинг стрийт“ 10 (седалището на британското правителство) на 17 октомври.

Ала одобрение за публикуването му все още не е дадено – и това няма да се случи преди парламентарните избори на 12 декември.

Говорейки пред Би Би Си, по време на посещението си във Великобритания за представяне на книгата си, Клинтън изтъкна, че била „втрещена“, че правителството няма да публикува доклада.

„Това трябва да е абсолютно условие“, подчерта тя, допълвайки: „Защото няма съмнение – знаем го у нас, видяхме го в Европа, видяхме го тук, – че Русия е решена да се опитва да оформя политиката на западните демокрации. Не в наша полза, а в тяхна.“

Тя отбеляза още: „Намирам за необяснимо правителството ви да не публикува правителствен доклад за руското влияние. Необяснимо и срамно.“

По думите на Клинтън САЩ са имали подобен проблем на президентските избори през 2016 г., когато тя загуби като кандидат-президент на Демократическата партия от Доналд Тръмп.

Тръмп и предизборният му щаб, заяви тя, бяха разследвани за връзките им с Русия, руски агенти и други, които подкрепят руските интереси. Но американската общественост не знаеше преди изборите.

Руснаците все още били „в“ избирателната система на страната й, „произвеждайки пропаганда“, допълни тя, цитирана от news.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *