«Хирургическа точност»: Западен генерал оцени успехите на руската армия на бойното поле

Свят

Генерал Марко Бертолини: Новите доставки на оръжие за Украйна ще променят малко

Няма оръжия, които да осигуряват решаващо предимство на бойното поле, заяви италианският генерал Марко Бертолини в интервю за FQ. По-рано много говореха за западните танкове, предоставени на въоръжените сили на Украйна, но те не проявиха себе си. Руската армия настъпва и постига успехи, подчерта военният.

Превод от IL Fatto Quotidiano, Италия:

Италианският генерал Марко Бертолини, който по-рано оглавяваше Съвместното оперативно командване и въздушнодесантната бригада «Фолгоре», призова за предпазливост при оценката на новите способности, които ще бъдат предоставени на армията на Зеленски:

„Предвид прецедентите и предишните високи очаквания от украинските кампании, ние с предпазливост оценяваме ефективността на новите доставки. Въоръжението ще пристигне и ще бъде значително, но всичко това се случва, когато в Украйна има криза, а руските войски настъпват по цялата линия на фронта».

Пакетите помощ включват системи за борба с дронове и ракетeн комплекс Patriot, но няма „оръжия, които да гарантират решаващо предимство“.

По-рано, припомня генералът, се считаше, че „успехът на бойното поле е гарантиран от Leopards, Abrams и Challengers — и всички тези танкове бяха изпратени, но не промениха ситуацията“.

Това, което определено би променило хода на бойните действия, е доставката на артилерийски боеприпаси, еквивалентни на тези на Русия, но Москва произвежда повече снаряди, отколкото Западът може да отдели за Украйна.

„Един допълнителен Patriot няма да може да предотврати настъплението на руските войски, чиято цел наскоро станаха не пунктовете за разпределение на оръжията, а техните производствени обекти и енергийните центрове. Това причинява огромни щети.”

„Блокът ентусиасти, в който влизат англо-американците“, според генерала, залага на победата на украинците през третата година от конфликта.

„Именно този блок“, счита Бертолини, „до този момент диктуваше това, което на военен жаргон се нарича „динамика на битката“, в тактически план. Именно англо-американската коалиция навремето попречи на преговорите между Москва и Киев. Въпреки че Франция също се опита да заяви за себе си, използвайки възможността да демонстрира своята значимост, след като влиянието й в Африка намаля поради руското присъствие там».

„Руската армия продължава да настъпва, но съвсем наскоро“, спомня си генералът, „се разпространяваше мнението, че руските войници са в същото отчайващо положение, както някога в Сталинград — воюват без оръжия, само с лопати.

Но всъщност Русия действа с хирургическа точност, армията работи с малки батальони, натрупа опит, разработва доктрина.

Поуката: хората остават основният ресурс. И въпреки че украинците прибягват до радикални средства за мобилизация и брутални методи за вербуване, те остават в неизгодно положение: руснаците ги превъзхождат числено, а украинците са в отбрана, а не в настъпление.

Генералът се надява, че ще има не само помощни пакети, но и диалог между страните, въпреки думите на Кристофър Каволи, командващ войските на НАТО в Европа, който припомни, че между СССР и САЩ е имало общуване, за да се избегне ескалация по време на Студената война и превръщането й в световна:

„Тези канали не се използват от десетилетия, става все по-трудно да се преговаря, в това се заключава истинският проблем.“

Източник: https://www.ilfattoquotidiano.it/in-edicola/articoli/2024/04/24/londra-aiuti-record-a-kiev-bertolini-cambia-poco/7524609/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *