Хотелиери пропищяха от бежанците

България отблизо

Проверяват местата за настаняване на бежанци в Русенско след сигнал за лоши условия в къща за гости в град Мартен. Собственикът ѝ приема 9 души, бягащи от войната, които само след 3 дни искат незабавно да напуснат дома, недоволни от състоянието на къщата, съобщи bgonair.

В къщата за гости се настаняват две семейства с малки деца и жена в неравностойно положение. За настаняването им собственикът на къщата трябвало да получи по 40 лева на човек за вечер като компенсация от държавата.

След 3 дни обаче бежанците се свързват с местна доброволческа организация и молят незабавно да бъдат преместени. Приемат ги в Кризисния център на Каритас в Русе.

„Оплакаха се, че не са имали достатъчно храна. Също така, че пространството е било тясно, не е било пригодено за хора с увреждания. Като цяло се оплакаха от отношението“, каза управителят на „Каритас“ – Русе Георги Михов.

Семейството не пожела да застане пред камерата на телевзията. Споделят, че са много стресирани и изплашени. По думите им в къщата е било студено. Собственикът се е държал много лошо с тях. Той обаче отрича.

„Смятате ли, че ще ми дадат от общината всички видове разрешителни, ако няма условия? Четири стаи с 3 бани, 2 тоалетни, широки спални – нова къща – изолирана с климатик и т.н.“, изтъкна собственикът на къщата за гости Пламен Митев.

Мъжът твърди, че семействата са искали да бъдат настанени в по-луксозно място, затова са се оплакали. Той е решил да приеме бежанци, защото не е работил близо 2 години.

Хотелиери в Слънчев бряг пък настояват час по-скоро да се отворят държавните бази по морето, за да бъдат преместени украинските бежанци, настанени в хотелите. Макар и със закъснение заради войната, в курорта все пак очакват силен сезон.

Един от хотелите в Слънчев бряг отваря винаги по Великден. Посрещат предимно българи и румънци. След първоначалния шок от войната в Украйна сега се забелязва оптимизъм. „Първоначалното ужасно спадане и откази, сега се забелязва едно постепенно покачване. Ние очакваме все пак сезон. Повечето от хотелите вероятно ще си останат заети с бежанци. Малкото хотели, които останахме и не сме заети с бежанци, предполагам, че ще бъдем доста натоварени това лято“, сподели хотелиерът Румен Мончев.

„Сезонът ще се отложи – да, няма да започне по план на 1 май, но резервации за май все още има. Не са напълно канселирани всички, има резервации от различни пазари и смятам, че от средата на юни сезонът ще тръгне нормално“, каза Елена Иванова от Съюз на собствениците в Слънчев бряг.

Те искат също държавата възможно най-бързо да отвори базите си по морето, за да бъдат преместени настанените по хотелите украински бежанци.

„Това решение трябва да се потърси още сега! Не трябва да чакаме края на май, дори края на април, когато хотелите вече почват нормално да отварят за сезонната си работа, това решение трябва да дойде още сега“, призоваха от Съюз на собствениците в Слънчев бряг.

Много от хотелските бази, които приютиха бежанци, са запълнени с ранни туристически резервации. Затова държавата търси дълготрайно решение къде ще бъдат настанени украинците след започване на летния туристически сезон, съобщи БНТ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *