Христо Иванов се закани на служебния кабинет: Като вземем властта, тия хора ще са проблем, който веднага ще отстраним

България отблизо
Служебният премиер Димитър Главчев показа неспособност да бъде независим, заяви в ефира на предаването „Неделя 150“ по БНР Христо Иванов, съпредседател на „Продължаваме промяната – Демократична България”. 

Според Иванов дори завръщането на Главчев начело на Сметната палата „би било проблем, защото той не е независим и го е доказал с действията си“.

 

„Имаме нов инструментариум за избор на кабинет, който е с определена сложност, но при добросъвестност и желание да се прилага, може да реши проблемите – концентрацията на власт, позволяваща безконтролно управление във времена на криза“, каза още съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

 

Той припомни, че коалицията е предлагала по-прост вариант – редовното правителство да се преназначава като служебно, но той не е бил приет . За него основният проблем в момента е, че служебният премиер Димитър Главчев не обсъдил планираните промени в кабинета с парламента.

 

И заяви, че в коалицията „единни сме във всяко едно отношение по проблема и в необходимостта да приложим следващия пакет реформи и кадрови промени в споразумението“.

 

„Необходим е баланс в ситуация на криза, за да се проведат честни и по неутрален начин избори. Нито Радев, нито Главчев, нито голяма част от политическите сили не разбират, че трябва да се търси този баланс.“, допълни Иванов.

 

Според Христо Иванов президентът е провел формално консултациите за съставяне на служебен кабинет и затова  ПП-ДБ са напуснали.

 

„Президентът казва, че прави консултации, но „нямам правомощия да коментирам министрите“. И допуска в състава на този служебен кабинет представител на прокуратурата, при положение, че това е органът, който се опитва активно да води кампания срещу проекта на Закона за Съдебната власт. Защо за външния може, а за вътрешния не може – защото от вътрешния зависи провеждането на избори“, попита Христо Иванов.

 

Лидерът на „Да, България“ заяви, че „ако главният секретар Живко Коцев е допуснал нещо, от това което му се вменява – неподходящи връзки и начин на живот, подаръци или връзки с някакви хора от контрабандни канали, той ще отговаря пред съда“.

 

„Нашият проблем е фундаментален, всичко това почна да се вади след началото на кампанията. Защо досега не бяха извадени компроматите? То се вади по начин, който ясно напомня селективно изтичане на протоколи от прокуратурата“, посочи Иванов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *