Христо Иванов: Стефан Янев предаде интересите ни! Веднага трябва да изпратим оръжие на Украйна!

България отблизо

„Когато един военен министър в такава безпрецедентна криза на целия международен ред до последно е имал за приоритет изграждане на собствен политически проект и се държи като необявен партиен коалиционен партньор в управлението, най-логичното нещо е премиерът да избере, с подкрепата на коалиционните партньори, да приведе екипа си в състояние да може да работи с него. И това се случи, това е принципно“, заяви пред БНР лидерът на ДБ Христо Иванов.

Той припомни, че още след КСНС при президента с ген. Атанас Атанасов са заявили, че ги притеснява това, че целият сектор сигурност в правителството е уплътнен с хора, които са наследени от служебните кабинети и могат да бъдат разгледани като сегмент под силно президентско влияние и не е част от преговорите, които се провеждаха за формиране на правителството:

„Случаят със Стефан Янев потвърди това. Има ключови назначения на ръководни кадри – министерски и други шефове на служби, които не са правени от кабинета и не са част от координираната воля на коалицията“.

Той подчерта, че има критики към информацията, която службите подават на парламента:

„Службите трябва да разберат, че не могат да идват закрити заседания пред парламента, които са несериозни и после не се потвърждават. За това се носи отговорност. Трябва да приведем службите в много по-висока степен на адекватност на това състояние на нещата. Това означава и много сериозно преразглеждане на всички елементи на руското влияние в тях, защото такова има!“.

ДБ подкрепя изпращането на оръжие като помощ за Украйна, подчерта категорично Иванов и уточни, че ще търсят баланс с позицията на БСП, които са против това:

„Не очаквайте от нас да поставяме ребром положението – или това, или ще се разпадне коалицията. Никой не може да си позволи политически да разпадне коалицията и това управление. Който злоупотребява с подобни заплахи, играе покер, който не може да довърши. Никой не може да поеме отговорността в тази ситуация България да остане без управление и да отидем на избори, които да бъдат спечелени с решителната помощ на руската армия.

Това е огромен риск, който в тази ситуация ние ще понесем. Призовавам за национална отговорност, да разговаряме и да търсим работещи варианти. … Накрая България ще стане част от европейския консенсус. Реалността налага преразглеждане на позицията“.

Режимът на Путин е огромна опасност за България, изтъкна той и подчерта:
„Ние имаме за опонент Путин, а не Русия. Путин прави престъпление не просто срещу международния ред и Украйна, а и срещу собствения си народ – с тази братоубийствена война, в която го въвлича“.

Tagged

1 thought on “Христо Иванов: Стефан Янев предаде интересите ни! Веднага трябва да изпратим оръжие на Украйна!

  1. Само ако ти лично го доставиш и облечеш войнишката униформа ако разбира се си ходил войник и заедно със Зеленски влезете в окопа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *