Цветозар Томов разкри как ще се реши проблема с мъртвите души!

България отблизо

Машинното гласуване не може да реши радикално проблема с честността на изборите, но ще реши проблемите с недействителните бюлетини и мъртвите души.

Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Цветозар Томов, бивш говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с решението за въвеждане на пълно машинно гласуване у нас.

Според него, броят на машините за гласуване трябва да е по-голям от броя на секциите поне с 40-50%.

Има няколко компании в страната, които имат капацитета да създадат машини за гласуване, обясни той. По думите му, все още не е ясен необходимият брой машини за пълното въвеждане на този тип гласуване. Той ще се определи в зависимост от типа им, обясни Томов.

Според него, най-важно сега е, депутатите разумно да променят Избирателния кодекс. Решението за машинното гласуване се взема достатъчно рано, има време да се решат всички проблеми около него, уточни той.

„Първият от тях, би трябвало да бъде промяна в Избирателния кодекс. Такава, която да позволи от една страна, да се избира между различни варианти и видове машини за гласуване, а от друга – да не бъде толкова технически избирателния кодекс, колкото е сега. Защото това затваря възможностите да се вземат разумни и интелигентни решения по отношение на машинното гласуване“, посочи той.

Цветозар Томов коментира още, цитиран от epicenter.bg, че по-рационалното решение за секциите в чужбина е преминаване към дистанционно гласуване.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *